Fed ia o decizie istorica: Tinta de inflatie, 2%

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 08:16
1306 citiri
Fed ia o decizie istorica: Tinta de inflatie, 2%

Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite a luat miercuri decizia istorica de a stabili o tinta de inflatie, de 2%, o victorie a presedintelui Ben Bernanke care aduce politica bancii centrale americane mai aproape de cea a celorlalte mari institutii de profil din lume.

Banca centrala americana a aratat, in prima sa declaratie privind obiectivele si strategia sa pe termen lung, ca nu este indicat sa stabileasca o tinta fixa pentru rata somajului, intrucat piata muncii nu este influentata in mare masura de factori monetari, relateaza Reuters.

Tinta de inflatie de 2% corespunde, pe termen lung, cu mandatul bancii centrale, se arata intr-un comunicat al Fed, care adauga ca obiectivul va contribui la mentinerea "ferm ancorate" a asteptarilor legate de inflatie.

"Comunicarea publica clara a acestui obiectiv referitor la inflatie ajuta la mentinerea ferm ancorate a asteptarilor privind in flatia, contribuind astfel la stabilitatea preturilor si la dobanzi moderate pe termen lung, imbunatatind capacitatea Fed de a promova dezvoltarea pietei muncii in fata unor probleme economice majore", explica Fed.

Rezerva Federala a anuntat totodata ca obiectivele pe termen lung ale institutiei vor fi reafirmate sau modificate anual in ianuarie.

Fed a anuntat tot miercuri ca va mentine dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero pana cel putin la sfarsitul anului 2014, in conditiile unei redresari fragile a economiei americane.

#rezerva federala sua, #inflatie sua, #tinta inflatie SUA, #dobanzi SUA , #America