Fed reduce rata dobanzii si transmite semnale ambigue in piata

Joi, 01 August 2019, ora 14:37
2544 citiri
Fed reduce rata dobanzii si transmite semnale ambigue in piata
Foto: Pixabay

Rezerva Federala a SUA a redus miercuri rata dobanzii de referinta cu un sfert de punct procentual, in linie cu estimarile analistilor, dar presedintele Fed, Jerome Powell, a indicat ca decizia nu inseamna neaparat startul unei campanii indelungate pentru a contracara amenintarile la adresa economiei americane, cauzate de tensiunile comerciale, inflatia scazuta persistenta si inrautatirea perspectivei globale, transmit AP si Reuters.

Comitetul de politica monetara al Fed (FOMC) a anuntat ca a redus dobanda overnight cu un sfert de punct procentual, la un interval cuprins intre 2% si 2,25%. A fost prima reducere a costului creditului din decembrie 2008, in perioada de varf a crizei financiare globale.

Miercuri, Jerome Powell a explicat decizia de a reduce rata dobanzii citand incetinirea economiei mondiale, escaladarea tensiunilor comerciale si inflatia scazuta persistenta.

"Vreau sa fiu foarte clar - nu este inceputul unei lungi serii de reduceri ale ratei dobanzii", a declarat seful Fed la conferinta de presa. In acelasi timp, el a adaugat: "Nu am spus ca va fi doar o reducere a costului creditului".

Incepand din luna decembrie 2018, Fed a mentinut dobanda overnight intr-un interval cuprins intre 2,25% si 2,50%. Intre timp insa, presedintele SUA, Donald Trump, si-a inmultit criticile la adresa Fed si a presedintelui institutiei, Jerome Powell, pentru ca nu reduc costul creditului.

Miercuri, Trump a scris pe Twitter ca seful Fed "ne-a deceptionat" pentru ca nu a transmis ca vor urma masuri agresive de politica monetara.

"Mesajul sefului Fed nu a fost ceea ce asteptau pietele sa auda", chiar daca cei mai multi traderi previzionau o reducere a dobanzii. "El nu a exclus o noua reducere dar nici nu a spus ca va urma alta la sedinta de politica monetara din septembrie, deci suntem in expectativa", a afirmat Ken Polcari, director la Butcher Joseph Asset Management.

Cresterea economiei SUA in 2018 a fost sub tinta de 3% stabilita de administratia Trump. Conform datelor revizuite publicate saptamana trecuta de Departamentul american al Comertului, PIB-ul SUA a inregistrat un avans de 2,9% anul trecut.

Economistii avertizasera ca tinta de 3% este nerealista, tinand cont de diversi factori, inclusiv productivitatea scazuta, si au apreciat la 2% potentialul de crestere al PIB-ului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Fed rata dobanda , #America