Fost economist la Banca Mondiala: SUA risca sa devina ca Grecia

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 10:08
1333 citiri
Fost economist la Banca Mondiala: SUA risca sa devina ca Grecia

Daca guvernul SUA nu va rezolva problema datoriei nationale si a angajamentelor sale sociale, peste 10-15 ani Statele Unite ale Americii vor arata ca Grecia, tara pe care nimeni nu vrea s-o imprumute, a declarat expertul David Tarr, consultant si fost economist principal la Banca Mondiala.

El a criticat adoptarea legii Dodd-Frank de catre Senatul SUA, in speranta unui control mai strict pe pietele financiare. Desi s-a spus ca, prin adoptarea acesteia, sistemul financiar american va trece prin cea mai importanta reforma din anii 30 ai secolului trecut si pana in prezent, el considera ca legea denumita dupa numele autorilor sai (senatorul Chris Dodd si deputatul Barney Frank) ar putea impinge spre o catastrofa intregul sistem financiar al SUA din cauza reglementarii excesive.

Cu toate ca a promovat legea respectiva, seful Trezoreriei, Timothy Geithner, este omul care a scos SUA din criza, considera fostul economist al Bancii Mondiale.

"Recesiunea in SUA putea fi mai profunda, daca anumite masuri nu ar fi fost luate de Geithner. Sunt de acord cu faptul ca acum, fara aceste masuri, situatia economica a Statelor Unite putea fi mai rea", a adaugat David Tarr, intr-un interviu acordat canalului televiziunii publice ruse Rossia 1.

Problemele fiscale din SUA nu au fost rezolvate inca. "Varful fiscal" a fost doar amanat pentru o vreme, in opinia sa.

"Cred ca exista un adevarat 'varf fiscal', dar nu asa cum este inteles acesta de obicei. 'Varful fiscal' intervine atunci cand autoritatile nu sunt in masura sa se imprumute, pentru ca oamenii cred ca guvernul nu va putea sa intoarca banii imprumutati; sau autoritatile trebuie sa se imprumute la dobanzi foarte ridicate" - a explicat cunoscutul expert.

Acesta ar fi, in opinia sa, adevaratul "varf fiscal", iar daca cele doua partide la putere in SUA nu vor reusi sa rezolve problema, peste 10-15 ani, Statele Unite vor arata ca Grecia, mai avertizeaza el.

In general, David Tarr este increzator ca administratia de la Washington va face fata acestei provocari, insa a adaugat ca exista, de asemenea, ingrijorari cu privire la un al doilea val al recesiunii in SUA, in cazul in care nu va fi rezolvata problema bugetului.

#SUA varful fiscal, #SUA masuri fiscale, #SUA criza financiara , #America