Generali americani: Trupele nu sunt pregatite pentru un razboi cu Rusia, China, Iranul sau Coreea de Nord

Joi, 17 Martie 2016, ora 13:49
8860 citiri
Generali americani: Trupele nu sunt pregatite pentru un razboi cu Rusia, China, Iranul sau Coreea de Nord
Foto: Wikimedia

Un grup de generali americani din fruntea armatei si marinei SUA avertizeaza ca trupele nu sunt pregatite sa faca fata unui nou razboi, pe masura ce zonele in care Statele Unite se confrunta cu provocari se inmultesc.

In ultimii ani, armata americana a fost afectata de taieri succesive ale bugetului si a purtat doua razboaie, in Irak si Afganistan, iar noile provocari geopolitice ridicate de Rusia, Coreea de Nord, China si Iran ridica semne de intrebare cu privire la capacitatea de reactie rapida a trupelor SUA, remarca Defense News.

Generalul Robert Neller, comandantul Marinei americane, le-a transmis parlamentarilor din Camera Reprezentantilor ca, desi pregatirea militarilor decurge conform planurilor, capacitatea de a avea o reactie prompta in cazul declansarii unui nou razboi s-a diminuat.

"Abilitatea noastra de a raspunde cererilor la nivel regional pentru planurile majore de urgenta ramane, dar cel mai probabil nu vom fi capabili sa raspundem in perioada de timp prevazuta acum in cazul interventiei intr-un astfel de conflict", a explicat Neller.

Un discurs asemanator l-a avut si generalul Mark Milley, acesta explicand ca trupele armatei SUA pot face fata cerintelor comandamentelor regionale si misiunilor de combatere a terorismului si a insurgentilor, dar in cazul unui razboi cu Rusia, China, Iran sau Coreeea de Nord reactia ar fi intarziata.

"Daca ar fi sa se intample asa ceva, am mari rezerve ca trupele noastre ar fi pregatite sa reactioneze in timp util. Costul in termeni de timp, trupe si realizarea obiectivelor propuse ar fi semnificativ", sustine Milley.

Riscuri majore

Mai multe amanunte privind riscurile de securitate au fost prezentate comitetului din Camera Reprezentantilor intr-o sesiune cu usile inchise.

Cu toate acestea, Milley si alti comandanti americani au explicat ca acestea se refera la eventualitatea intrarii intr-un razboi cu unul sau mai multe state din grupul celor patru tari cu o aversiune declarata fata de politica Statelor Unite.

"In acest moment, trupele noastre sunt pregatite sa raspunda amenintarilor venite din partea ISIL, al-Qaida, al-Nusra sau a altor grupari teroriste. Cand vorbim de riscuri insa, ne referim la declansarea unui razboi intre una dintre marile puteri cu unul sau doua dintre statele urmatoare: Rusia, China, Iran sau Coreea de Nord", explica Milley.

Generalul american a mai mentionat ca tendinta generala este de a crede ca aparitia unui conflict de amploare intre marile puteri militare de pe glob este putin probabila, dar el nu concepe sa ignore eventualitatea unui astfel de pericol.

"Inregistram un mare nivel de risc asociat cu aceste planuri de rezerva, in acest moment", a precizat generalul Milley.

Interventiile din ultimii 15 ani au fortat trupele americane sa se concentreze asupra misiunilor de combatere a terorismului si a luptelor cu insurgentii, soldatii americani lasand deoparte pregatirea pentru un conflict conventional major.

In acelasi timp, taierile de buget si rotirea trupelor in diverse teatre de operatiuni au uzat fizic si moral atat combatantii activi, cat si echipamentul de care acestia dispun.

"Combinatia dintre combatanti neantrenati si un echipament nefunctional este reteta perfecta pentru dezastru", au concluzionat si reprezentantii comitetului din Camera Reprezentantilor.

#razboi sua rusia, #uzura trupe americane, #echipament militar armata SUA , #America