Intalnire de gradul 1: Obama discuta cu viitorul presedinte al Chinei

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 11:04
1331 citiri
Intalnire de gradul 1: Obama discuta cu viitorul presedinte al Chinei

In cadrul unei intalniri cu vicepresedintele chinez Xi Jinping, aflat in vizita in Statele Unite ale Americii, Barack Obama a fost invitat sa intreprinda o vizita in China.

"Este o invitatie serioasa, dar pentru moment ea are numai un caracter general si nu se refera la date precise", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, citat de agentia RIA Novosti.

Intalnirea cu Obama a fost punctul culminant al unei zile dominate de diplomatie la nivel inalt pentru oficialul chinez, care a discutat si cu omologul sau american Joe Biden si a vorbit la Departamentul de Stat.

Liderul de la Casa Alba a spus ca, in paralel cu ascensiunea meteorica a Chinei ca putere economica, vine si responsabilitatea de a asigura fluxuri comerciale echilibrate, o referire la surplusurile comerciale ale Beijingului.

Presedintele a abordat si subiectul delicat al drepturilor omului, ca unul dintre domeniile care preocupa cel mai mult Statele Unite.

"Am incercat sa subliniem ca, datorita dezvoltarii extraordinare a Chinei in ultimele doua decenii, odata cu extinderea puterii si prosperitatii vine si cresterea responsabilitatilor", a spus Obama.

"Vrem sa colaboram cu China pentru a ne asigura ca toata lumea actioneaza dupa aceleasi reguli cand este vorba de sistemul economic mondial", a adaugat el.

La randul sau, Xi a spus ca principalul obiectiv al vizitei sale este consolidarea relatiilor americano-chineze si construirea unui "parteneriat cooperativ bazat pe respect reciproc si interese reciproce".

Miercuri, Xi se va intalni cu liderii Congresului si va rosti un discurs important la Camera de Comert a SUA.

Aceasta vizita este o ocazie pentru Xi, care urmeaza sa devina lider al Partidului Comunist si presedinte al tarii, sa isi prezinte politica. Actualul sef al statului, Hu Jintao, a facut o vizita similara in urma cu 10 ani, cand era pregatit pentru asumarea functiei supreme.

Anterior, vicepresedintele Joe Biden a declarat ca Statele Unite si China au una dintre cele mai importante relatii bilaterale din lume. Insa cele doua tari nu au intotdeauna opinii similare, a adaugat Biden, referindu-se la dezbaterea recenta din Consiliul de Securitate al ONU, cand Rusia si China au blocat o rezolutie privind Siria.

#Obama intalnire China, #Obama vicepresedinte China, #Obama vizita in China , #America