Mania pentru rezultate pe termen scurt distruge economia

Duminica, 13 Septembrie 2009, ora 22:53
1344 citiri
Mania pentru rezultate pe termen scurt distruge economia

A trecut un an de cand s-a declansat recesiunea si mai mult de doi de cand au aparut primele semne ale acesteia. Si totusi, chiar daca ce-a fost mai rau a trecut, putine masuri au fost luate pentru ca o noua criza sa fie prevenita.

In SUA, pana si acele stangace reforme, anuntate cu surle si trambite in urma cu cateva luni, sunt acum date uitarii. Cat despre Wall Street, "baietii destepti" incep sa revina incet, incet la vechile lor trucuri, arata o analiza a Washington Post.

Saptamana trecuta a fost facut public un raport intocmit de Aspen Institute, dupa ce au fost convocati la o masa rotunda cei mai importanti investitori, reprezentanti ai marilor corporatii, fosti si actuali bancheri si consultanti de top.

Concluzia lor a fost ca performantele financiare pe termen scurt au furat din capitalul de care economia are nevoie pentru a produce o crestere constanta.

De unde a inceput totul?

Aceasta notiune de permormante pe termen scurt isi are radacine in anii 1980. In mare, aceasta era solutia pentru revigorarea Americii corporatiste, inlocuind managerii slabi cu unii care erau in stare sa aduca profiturile companiilor la cote nemaivazute.

Se viza, astfel, cresterea valorii actiunilor, in teorie, pentru ca in practica nu insemna decat livrarea unor raporturi trimestriale care contineau cifrele pe care investitorii vroiau sa le vada.

Si nu se opreau aici. Cei care livrau acele cifre erau recompensati cu bonusuri din ce in ce mai generoase.

Si ani de zile totul a mers extraordinar de bine. In anii '80, la sfarsitul anilor '90 si in perioada premergatoare crizei pe care inca o simtim, investitorii au obtinut profituri record, bancherii au primit bonusuri record, toata lumea a fost fericita.

Insa dupa ce buba s-a spart in fiecare dintre aceste cicluri, un singur lucru a ramas constant. Daca profiturile obtinute de investitori se dovedeau a fi miraje, castigurile bancherilor au ramas intacte. Deci eficacitatea si lichiditatea pietelor financiare era captata in mare parte de bancheri, neajungand niciodata la clienti sau la economie.

Ce e de facut?

Si asupra acestui aspect s-au oprit si cei stransi la Aspen si una dintre cele mai importante masuri care spun ca trebuie luate este modificarea schemelor de compensatii ale bancherilor astfel incat sa fie in concordanta cu ceea ce primesc inapoi investitorii si sa fie bazate pe criterii ce vizeaza obiective pe termen lung.

Insa problema fundamentala pusa pe masa de comitetul de la Aspen este ca toate componentele sistemului financiar modern, strategiile de investitii, strategiile comerciale, tehnicile financiare, tehnologia, structurile in care se desfasoara aceste activitati, toate sunt concepute pentru ca impreuna sa maximizeze rezultatele pe termen scurt, nu pe termen lung.

Si intr-un sistem atat de compact este foarte dificil sa schimbi o componenta fara sa trebuiasca sa le schimbi pe toate celelalte si asta este un lucru sinonim cu imposibilul.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#economie, #criza, #masuri , #America