Miturile economiei SUA "mor" sub ochii americanilor

Miercuri, 03 August 2011, ora 13:55
2623 citiri
Miturile economiei SUA "mor" sub ochii americanilor

Daca in trecut America era considerata tara tuturor posibilitatilor, cei care emigreaza isi dau seama ca visul american nu este atat de incantator pe cat pare.

Autorii Cynthia Enloe si Joni Seager au trasat o imagine a vietii in SUA in cartea numita "Statutul real al Americii. Mituri si adevaruri din SUA". 

Confruntandu-se cu realitatea americana, autorii au prezentat statutul Americii in domenii precum sanatate, imobiliare dar si aparare.

Business Insider a prezentat doar cateva din miturile economiei SUA.

Taramul proprietarilor

A detine o proprietate in SUA este de fapt un alt vis american.

Autorii cartii puncteaza cele mai recente date care arata ca numai 68% dintre americani detineau o casa in 2002, in comparatie cu 92% din populatia Ungariei sau 84% din populatia Mexicului, 72% din Marea Britanie si 71% din populatia Australiei.

"Unul din miturile americane este ca suntem o natiune de proprietari, iar proprietatea a fost mult timp considerata piatra de temelie a visului american", spun autorii cartii.

Actuala criza economica si imobiliara a trezit americanii din vis. Nu toti detin o casa.

Potrivit studiilor, 83% dintre americani considerau in 2003 investitiile in imobiliare sigure, iar in 2010 numarul acestora a scazut la 70%.

Tara tuturor oportunitatilor

La fel ca si sectorul imobiliar, oportunitatile in America se afla pe marginea prapastiei.

"Oportunitatea in aceasta tara inseamna sansa la educatie, o sansa pentru un loc de munca decent care sa-ti permita o viata decenta", spun autorii cartii.

In opinia acestora, exista doi factori care impiedica populatia SUA sa aiba un nivel de trai acceptabil.

In primul rand, costurile pentru inscrierea la colegiu continua sa cresca de la an la an, ceea ce defavorizeaza clasele de jos ale populatiei. In plus, rata somajului ramane ridicata la 9,2%.

Studiile arata ca mii de americani isi cauta cu disperare un loc de munca. Cei putin mai norocosi au fost angajati part-time, insa isi doresc un job cu norma intreaga.

Tara "darnica"

Multi traiesc cu perceptia ca SUA este cea mai darnica tara din lume. Autorii cartii desfiinteaza si acest mit subliniind faptul ca aceasta perceptie s-a nascut din prea multa publicitate care se face.

Ca procent din PIB, SUA ofera mult mai putini bani in tarile sub-dezvoltate decat alte state.

De exemplu, Suedia ofera aproximativ 1% din PIB, in timp ce SUA ofera doar 0,19%

Tara cu forta de munca mobila

Mitul mobilitatii nu mai este valabil nici macar in SUA.

Daca inainte se gaseau pe piata sute de locuri de munca, iar oamenii erau dispusi sa se mute din orice colt al tarii pentru un job, acum acest lucru nu mai e valabil.

In anii '80, 1 din 5 muncitori se mutau in orasul unde gaseau de munca.

In realitatea lui 2011, doar 1 din 10 americani pleaca din orasul natal pentru a-si gasi un loc de munca in alt oras.

O problema mai mare este legata de faptul ca nu exista o supra¬punere intre aptitudinile existente si carac¬teristicile locurilor de munca disponibile.

#economie sua, #locuri de munca sua, #mituri economie sua, #sua, #vis american , #America