Presedintele Fed: Piata americana a muncii nu a iesit complet din criza

Sambata, 23 August 2014, ora 12:26
1458 citiri
Presedintele Fed: Piata americana a muncii nu a iesit complet din criza
Foto: dcparking.org

Piata americana a muncii nu a iesit complet din criza, a declarat vineri presedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Janet Yellen, care a avertizat insa ca daca redresarea se va accelera, atunci institutia va incepe mai devreme majorarea dobanzilor.

Intr-un discurs sustinut la reuniunea anuala a bancilor centrale organizata de Fed la Jackson Hole (Wyoming), Yellen a afirmat ca nu are o reteta simpla pentru politica monetara, in contextul unor incertitudini considerabile privind evolutia inflatiei si a somajului, scrie Mediafax.

Presedintele Fed a confirmat faptul ca incheierea programului de achizitie de active in scopul suplimentarii lichiditatilor va avea loc in octombrie.

In discursul consacrat pietei muncii si politicii monetare, Yellen a parut pentru prima oara mai putin dedicata protejarii pietei muncii in detrimentul combaterii inflatiei.

Ea a subliniat, asa cum a mai facut in mai multe randuri, ca rata somajului nu reflecta realitatea pietei muncii. Yellen a evocat numarul mare al locurilor de munca part-time si somerii descurajati, care au incetat sa mai caute un loc de munca.

In prezent, rata somajului din Statele Unite este 6,2%, sub nivelul de 7,3% de acum un an.

Pe de alta parte, Yellen nu a exclus ca inflatia sa se accelereze, afirmand ca salariile, care pana in prezent au avut o evolutie relativ liniara, ar putea sa creasca peste asteptari.

Cresterea preturilor din SUA este deocamdata sub obiectivul Rezervei Federale pe termen mediu, de 2%.

"Daca piata muncii va progresa peste asteptari, iar inflatia va creste, atunci majorarea dobanzilor ar putea interveni mai rapid", a aratat Yellen.

Presedintele Fed a recunoscut ca oficialii institutiei fac interpretari diferite ale evolutiei economiei americane si a subliniat dificultatile si complexitatea interpretarii relatiei dintre marja de resurse neutilizate ale pietei muncii si declansarea tensiunilor inflationiste.

#criza sua, #piata muncii America, #criza piata muncii SUA , #America