Preturile en-gros din SUA au atins cel mai inalt nivel al ultimilor 27 de ani

Miercuri, 20 August 2008, ora 11:10
1073 citiri
Preturile en-gros din SUA au atins cel mai inalt nivel al ultimilor 27 de ani

Preturile en-gros s-au majorat in iulie in Statele Unite ale Americii, mentinand inflatia la cel mai ridicat nivel din ultimele trei decade, transmite AP.

Departamentul american al Muncii a raportat, marti, o crestere a preturilor en-gros cu 1,2 procente in iulie, impulsionate de costurile in crestere la energie si la alte produse, de la vehiculele cu motor si pana la bunurile din material plastic.

Cresterea a depasit de doua ori estimarile analistilor, care indicau o majorare cu 0,5 procente a preturilor.

Aceasta este cea mai mare crestere a preturilor in ritm anual din 1981 si pana in prezent.

Preturile de baza, care nu includ energia si alimentele, s-au majorat cu 0,7 procente luna trecuta, cea mai mare crestere din noiembrie 2006 si pana in prezent.

In iulie, preturile en-gros la energie au crescut cu 3,1 la suta dupa un avans de sase procente in iunie. Majorarea reflecta scumpirea semnificativa a gazelor naturale, a combustibilului pentru incalzire si a gazului petrolier lichefiat.

Preturile alimentelor au crescut cu 0,3 la suta in iulie, dupa o majorare de 1,5 procente in iunie. Carnea s-a scumpit cu 7,4 procente, cea mai mare crestere de pret din ultimii patru ani. Pretul laptelui a crescut cu cinci procente, cel mai semnificativ avans din acest an, in timp ce pretul bauturilor racoritoare a crescut cu 2,4 la suta, cea mai semnificativa scumpire din ultimii patru ani.

Departamentul american pentru Comert a raportat o scadere anuala a constructiei de case si apartamente noi, care a ajuns la 965.000 unitati in luna iulie, ceea ce reprezinta un minim al ultimilor 17 ani.

Saptamana trecuta, guvernul a raportat ca preturile de consum s-au majorat cu 0,8 procente in iulie, inflatia ramanand la cel mai ridicat nivel din ultimii 27 de ani.