Secretarul apararii din SUA: Un razboi cu Coreea de Nord ar fi cel mai cumplit conflict al generatiei noastre

Luni, 29 Mai 2017, ora 11:32
12894 citiri
Secretarul apararii din SUA: Un razboi cu Coreea de Nord ar fi cel mai cumplit conflict al generatiei noastre
Foto: KTLA

Un conflict intre Statele Unite si Coreea de Nord ar avea un impact catastrofal, avertizeaza un inalt oficial american pe fondul tensiunilor ivite in Asia odata cu accelerarea programului nuclear al Phenianului.

"Ar fi cel mai cumplit conflict al generatiei noastre", a marturisit James Mattis, Secretarul apararii din SUA, conform revistei Newsweek.

"Regimul din Coreea de Nord are sute de baterii de artilerie si lansatoare de rachete in apropierea unuia dintre cele mai dens populate orase din lume: Phenian", a explicat oficialul american.

Regimul communist din Coreeea de Nord a efectuat mai multe teste de lansare a unor rachete capabile sa poarte incarcaturi nucleare, liderul Kim Jong Un amenintand sa ia la tinta Statele Unite.

In cursul saptamanii trecute, unul dintre liderii serviciilor de informatii din SUA a avertizat ca, lasat fara supraveghere, Phenianul ar putea dezvolta o arma capabila sa loveasca teritoriul american, lucru confirmat si de analizele expertilor din domeniul apararii.

"Presupunem ca, cu fiecare test desfasurat, vor deveni din ce in ce mai buni. Deja reprezinta o amenintare directa pentru SUA, dar nu vreau sa dau un termen pentru initierea unor masuri de raspuns.

Prefer sa nu vorbesc despre ce stim acum, pentru ca sunt unele lucru de care nici nord coreenii s-ar putea sa nu fie constienti", a specificat secretarul Apararii SUA.

La 50 de ani dupa razboiul care a impartit peninsula coreeana in doua, zona este iarasi in fierbere, oficialii americani considerand ca manifestarile Phenianului pun in pericol securitatea unor state aliate, precum Coreea de Sud si Japonia.

Mattis afirma insa ca riscurile de securitate vor fi resimtite si de alte tari din regiune. "Este un pericol care planeaza si asupra Chinei sau Rusiei, dar concluzia generala este ca va fi un razboi catastrofal, daca nu reusim sa rezolvam aceasta criza prin mijloace diplomatice", a mai spus oficialul american.

#razboiu SUA Coreea de Nord, #criza rachete Coreea de Nord, #risc securitate Asia , #America