Semnal de sfarsit de criza. Tranzactiile globale se apropie de valorile din 2008

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 11:15
2037 citiri
Semnal de sfarsit de criza. Tranzactiile globale se apropie de valorile din 2008

Batalia pentru suprematie pe piata globala se ascute pe masura ce nivelul tranzactiilor transfrontaliere se apropie de nivelul atins in anul 2008. Ceea ce a inceput ca o dezghetare timida in Statele Unite in primele luni ale lui 2014 este un fenomen in plina dezvoltare in America, Asia si Europa, generand un intreg sir de tranzactii M&A menite sa asigure jucatorilor o mai buna pozitie pe piata globala.

In primele noua luni ale anului, valoarea tranzactiilor internationale a depasit cu doua treimi nivelul inregistrat in 2013. Mai mult, expertii in relatii economice internationale si consultantii folositi de marile corporatii pentru consolidarea pozitiei in piata sustin ca nivelul achizitiilor da semne clare de redresare a economiei globale, inregistrandu-se din nou tranzactii de nivelul zecilor si sutelor de miliarde de dolari, observa redactorii Financial Times.

Investitii pe termen lung

"Recentele afaceri transfrontaliere se contureaza ca investitii pe termen lung mai degraba decat simple reactii la relaxarea pietei din Statele Unite. Chiar daca unele tranzactii sunt surprinzatoare, decizia de a investi intr-o companie este posibil sa fi fost luata cu mult timp in urma", considera Frank Aquila, avocat in cadrul Casei de Avocatura Sullivan & Cromwell.

Pana acum reinvestirea banilor in companii straine a fost amplificata, cel putin pentru companiile americane, si de avantajele fiscale rezultate din operatiunile M&A. Inclusiv tentativa Pfizer de a achizitiona producatorul de medicamente britanic Astra Zeneca contra sumei de 116 miliarde de dolari are in spate intentia companiei americane de a beneficia de un regim fiscal avantajos.

Dar, masura inversiunii taxelor fiscale are doar un rol minor in fenomenul cu efect global. In timp ce oficialii de la Washington se pregatesc sa limiteze plecarea capitalului autohton peste ocean, firmele europene si asiatice par sa fi deprins gustul achizitiilor de companii americane. Siemens a achizitionat luna trecuta firma Dresser-Rand, specializata in echipament de extractie pentru industria petroliera, iar producatorul e software SAP a achizitionat compania americana Concur pentru 8,3 miliarde de dolari, iar ZF este noul actionar majoritar al producatorului de piese auto TRW, contra sumei de 11,7 miliarde dolari. Dincolo de ping-pongul investitional derulat de o parte si de altaa Atlanticului, analistii vad o stabilizare a pietei globale, in conditiile in care 260 de miliarde de dolari au intrat in economia americana in urma acestor tranzactii.

Europenii prefera Statele Unite

Atractia corporatiilor europene pentru taramul american pare sa fie starnita de perspectiva unor castiguri sigure in termen scurt, optiune care ramane incerta in cadrul Uniunii Europene. "Firmele mari europene sunt frustrate de lipsa unei sanse de profit in perioada imediat urmatoare in Europa, asa ca sunt nevoite sa investeasca in alte tari", explica Hernan Cristerna, unul dintre directorii JP Morgan. Iar o investitie in Statele Unite in acest moment nu aduce doar castiguri pe masura ce ritmul de revenire al consumului este mai mare decat cel din Europa, ci poate fi o sansa de a iti consolida pozitia in piata, considera William Vereker, seful diviziei de investitii din cadrul UBS. La aceasta ora, nivelul tranzactiilor transfrontaliere M&A a atins cifra de 1000 de miliarde de dolari, prag nedepasit din 2008 si pana in prezent.

Esecuri nejustificate

Se poate si mai bine insa, considera unii analisti, pe masura ce recordurile asteptate in achizitia unor companii intarzie inca sa apara. "Inca nu s-a ajuns la pragul de frenezie pe care il anticipam, nicio megatranzactie nu a fost inca finalizata", explica Henrik Aslaksen, sef pe operatiuni M&A al Bancii Centrale Germane.

Intr-adevar, Pfizer avea sansa sa atinga recordul anului, dar oferta companiei a fost refuzata de britanicii de la Astra Zeneca,iar negocierile dintre Sprint si T-Mobile pe piata telefoniei mobile din Statele Unite au picat dupa mai multe runde de negocieri. Aceeasi soarta au intampinat-o si discutiile purtate intre 21-st Century Fox si Time Warner sau initiativa lantului de farmacii Wallgreens de a-si muta sediul central in Europa. "Achizitia unor companii este inca privita cu prudenta. Inca nu s-a ajuns la tendinta manifestata in perioada de boom economic cand expansiunea cu orice pret era regula de baza pentru manageri", Charles Martin, partener in cadrul firmei britanice de avocatura Macfarlanes.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata in expansiune, #tranzactii transfrontaliere, #plasare capital, #tranzactii M A, #nivel tranzactii transfrontaliere , #America