Shell va plati aproape 6 mld dolari pentru grupul canadian Duvernay Oil

Marti, 15 Iulie 2008, ora 09:25
1157 citiri
Shell va plati aproape 6 mld dolari pentru grupul canadian Duvernay Oil

Royal Dutch Shell Plc va cumpara grupul canadian Duvernay Oil Corp pentru aproximativ 5,9 miliarde dolari canadieni (5,9 miliarde dolari) , in contextul in care grupurile petroliere majoreaza investitiile in zacamintele individuale de gaze naturale, mai dificil de extras, relateaza Reuters.Shell si Duvernay au anuntat in cadrul unei declaratii publicate luni ca Shell a inaintat o oferta in numerar de 83 dolari canadieni/actiune, care a fost acceptata in unanimitate de catre consiliul Duvernay. Cotatia actiunilor grupului canadian era de 58,44 dolari canadieni/actiune la inchiderea sedintei de vineri.


Duvernay detine terenuri de exploatare cu o suprafata de1.800 kilometri, iar Shell spera ca acestea s-ar putea adauga portofoliului sau de active in sectorul gazelor naturale depozitate in zacaminte individuale, a caror exploatare era considerata in trecut nerentabila.


Cu toate acestea, pretul ridicat al gazelor naturale si evolutia tehnologica au dus la cresterea investitiilor in aceste rezerve.


"Shell a investit in repetate randuri in zacamintele individuale de gaze din America de Nord, iar Duvernay ar putea deveni o parte valoroasa din portofoliul Shell", a declarat directorul executiv Shell, Jeroen van der Veer, in cadrul unui comunicat.


Duvernay a afisat o productie de peste 25.000 barili echivalent de petrol pe zi, predominant in gaze naturale, si planuieste sa majoreze productia la aproximativ 70.000 barili/zi pana in 2012, potrivit Shell.