SUA ar putea pierde ratingul AAA din cauza blocajului guvernamental creat de Trump

Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 15:48
2143 citiri
SUA ar putea pierde ratingul AAA din cauza blocajului guvernamental creat de Trump
Foto: CC0 Creative Commons

Agentia de evaluare financiara Fitch Rating a avertizat miercuri ca ar putea reduce anul acesta ratingul suveran al SUA "AAA" (cel mai ridicat calificativ), daca actualul blocaj guvernamental ("shutdown") va duce la depasirea plafonului datoriei si va afecta cadrul bugetar, transmite Reuters.

Blocajul guvernamental, care se prelungeste de aproape trei saptamani, a inceput in momentul in care presedintele Donald Trump a refuzat sa aprobe un buget care nu include cel putin cinci miliarde de dolari pentru construirea unui zid la frontiera de sud, cu Mexicul.

"Daca acest blocaj guvernamental continua catre 1 martie si plafonul datoriei devine o problema in urmatoarele luni, am putea fi nevoiti sa incepem sa ne gandim la cadrul politic, la incapacitatea de a adopta bugetul ... si daca toate acestea sunt conforme cu un rating 'AAA'", a afirmat analistul Fitch James McCormack.

"Din punctul de vedere al evaluarii financiare, este problematic plafonul datoriei", a adaugat James McCormack.

Si Banca Mondiala (BM) a avertizat miercuri ca expansiunea celei mai mari economii mondiale, SUA, ar urma sa incetineasca la 2,5% anul acesta, de la 2,9% in 2018.

#SUA pierde rating AAA , #America