SUA au calatorit in timp. Se repeta criza din 2008

Duminica, 31 Iulie 2011, ora 15:44
1954 citiri
SUA au calatorit in timp. Se repeta criza din 2008

Unii analisti afirma cu incapatanare ca situatia datoriilor americane nu este nici pe departe la fel de infricosatoare precum criza economica din vara si toamna lui 2008. Altii vad asemanari care bat la ochi.

Pana acum, pietele financiare au fost relativ calme. Indicii bursieri au crescut, iar Wall-Street-ul nu este inca panicat. 

Acum trei ani, ne-am pus intrebari abia dupa prabusirea pietei, conform CNN. 

Actiunile bancare au cazut abrupt doar la zvonul unei caderi a economiei. Pe atunci, orice zvon negativ era considerat ca fiind real. 

Acum lumea nu mai reactioneaza in aceelasi mod, considerand ca situatia va fi gestionata si rezolvata facil de politicieni. 

"In 2008, se vindeau actiunile intr-un stil salbatic", spune Milton Ezrati, economist senior si analist de piata la Lord Abbett. 

"Nu spun ca acum lucrurile sunt minunate. Dar, pentru a folosi o contradictie in termeni, acum pare o aveam de-a face cu o nesiguranta sigura."

Obligatiunile guvernamentale pe 10 ani iti aduc un profit de sub 3%. Nu exista semne ca investitorii se tem de retrogradarea datoriilor Statelor Unite. 

Este ca si cum piata considera ca una sau mai multe dintre cele trei agentii de rating au scazut deja nota Americii. Sau poate ca pentru unii, "AA" este noul "AAA". 

 

Criza politica

"Nimeni nu pune la indoiala faptul ca SUA au capacitatea de a-si onora platile daca sunt lasate sa imprumute bani de pe piata de capital. Asta reiese din piata obligatiunilor", spune John Traynor, seful departamentului de investitii al People's United Bank din Bridgeport. 

"In 2008, situatia era mult mai inspaimantatoare. Chiar aveam de-a face cu o criza financiara adevarata. Acum asistam la o criza politica", a adaugat acesta. 

Cativa CEO de mari institutii financiare i-au transmis o scrisoare presedintelui Obama si membrilor Congresului cerandu-le sa urgenteze ajungerea la o intelegere legata de datoriile SUA. 

Chiar si asa, nu exista semne ca esecul in cresterea plafonului de indatorare va provoca contractia pietei creditarii la nivelul celei din 2008. 

O alta diferenta esentiala intre ce se intampla acum si ce se intampla in 2008 este ca multe companii sunt deja in regim de austeritate. 

Ca urmare, mediul corrporate are toate premizele pentru a rezista vremurilor turbulente. 

"Companiile si-au taiat deja din cheltuieli. Bursele nu au revenit inca la volumele dinainte de recesiune din cauza ca populatia nu consuma la nivelul dinainte de 2008", spune Tom Villalta, manager la Jones Villalta Opportunity Fund. 

Clubul "AAA"

Cu toate acestea exista anumite aspecte similare celor din 2008. 

Dupa cum spune Villalta, pretul titeiului este din nou foarte ridicat, ce-i drept, nu la nivelul de acum trei ani. 

Petrolul ajunsese la 140 de dolari pe baril in iulie 2008. 

Dar cererea mare de energie din pietele emergente poate duce la depasirea nivelului din 2008. 

Acesta este ultimul lucru de care au nevoie consumatorii sau companiile. 

"Sunt foarte ingrijorat de preturile la energie. Pana acum, traiectoria a crescut gradual, dar problema ramane una serioasa si pe termen lung", mai spune acesta. 

"Daca petrolul depaseste 120-130 de dolari, va fi dureros". 

O alta paralela cu 2008 este una foarte evidenta. Politicienii au "sansa" sa agraveze situatia economiei prin intarzierea trecerii la fapte. Iar istoria ultimilor ani ne-a aratat ca sunt experti la acest capitol. 

 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Companii din domeniul energiei, amendate cu 18 milioane de lei. Neregulile descoperite de ANRE
Companii din domeniul energiei, amendate cu 18 milioane de lei. Neregulile descoperite de ANRE
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a sancţionat cu amenzi de 18 milioane lei trei companii din sectorul energetic - Energy Republic Trading, QMB Energ şi Land Power-...
#criza, #criza sua, #default, #obama, #pret energie, #pret petrol, #sua datorie, #sua faliment , #America