SUA si Japonia intra intr-un acord de liber schimb. China exclusa

Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 09:04
1492 citiri
SUA si Japonia intra intr-un acord de liber schimb. China exclusa

Presedintele american Barack Obama a anuntat implicarea SUA si a Japoniei intr-un acord de liber schimb, alaturi de alte noua tari din Pacific. Acordul nu va include si China, potrivit declaratiilor lui Obama.

"Unele detalii raman de reglementat dar speram ca le vom rezolva", a declarat Obama alaturi de partenerii sai din "parteneriatul transpacific" in orasul sau natal Honolulu, Hawai.

Negocierele asupra instituirii unei zone de liber schimb au fost incepute de SUA in 2008. Zona ar urma sa includa noua tari: Australia, Brunei, Chile, Statele Unite, Japonia, Malayezia, Noua Zeelanda, Peru, Singapore, Vietnam. Tokio a anuntat vineri ca se alatura proiectului.

Anuntul acordului a fost facut la summitul celor 21 de state membre ale Forumului de cooperare economica Asia-Pacific (APEC) reunit in Hawai. Dintre cele 21 de state membre APEC, 11 nu sunt implicate in proiectul zonei de liber schimb, printre care si mari puteri ale lumii precum: Canada, Coreea de Sud si in special China, a doua economie mondiala.

#Obama acord libera circulatie Pacific, #SUA acord zona liber schimb Pacific , #America