The Economist: Cum ar putea fi stimulata plata taxelor si impozitelor

Joi, 29 Mai 2014, ora 17:01
2169 citiri
The Economist: Cum ar putea fi stimulata plata taxelor si impozitelor
Sursa foto: peterborough.ca

Oamenii fac multe pentru a evita taxele. In Evul Mediu, multi deveneau calugari pentru a nu mai plati taxe; in zilele de astazi, companiile din Caraibe sunt cel mai des folosite.

Cercetarile au demonstrat insa ca orice platitor sau chiar donator in scopuri caritabile este mai generos cand stie cum vor fi cheltuiti banii.

Totusi, aceasta modalitate are si un risc, spun aceiasi cercetatori. Daca o mare parte dintre platitori descopera ca prioritatile guvernului sunt departe de preferintele lor, colectarea fondurilor ar putea sa nu fie de succes.

Ce fac in acest moment guvernele

Pentru a mentine deficitul sub control, guvernele proiecteaza taxe greu de evitat. Taxa pe valoarea adaugata este una dintre acestea. Aici se adauga si auditul si sanctiunile. Cercetarile in comportamentul economic ar putea aduce guvernelor un alt instrument pentru stimularea platilor: impulsul psihologic, conform The Economist.

Economistii au inteles multe din problemele psihologice din sistemele de impozitare. Studiile au identificat in mod repetat ca lacunele fiscale sunt mult mai mici, de fapt, decat s-ar putea anticipa.

Motivarea contribuabililor ar putea fi facuta prin ceva mai impresionant decat masurile pecuniare, au concluzionat acestia, de-a lungul anilor.

Sentimente precum cele de patriotism si de datorie civica usureaza problemele platii impozitelor (sau fac mai putin atractiva evaziunea). Vinovatia, sau costul moral adus de incalcarea normelor sociale, de asemenea, par sa intre in ecuatie.

Este de la sine inteles ca guvernele care exploateaza aceste emotii ar economisi multi bani.

Ce-i drept, unele guverne folosesc deja astfel de tactici pentru a convinge oamenii sa fie de acord cu unele obiective, cum ar fi economisirea energiei sau planurile de pensionare. Cu toate acestea, economistii sunt doar la inceput in procesul de testare daca o abordare similara ar putea genera mai multe impozite platite.

Ce experimente propun economistii

Un document de lucru de la Biroul National de Cercetare Economica al SUA, eliberat recent, a aratat experimentele efectuate de economisti de la Imperial College din Londra si de la Universitatea din Chicago, impreuna cu guvernul britanic.

In timp majoritatea britanicilor au impozitele pe venit deduse automat din salariul, mai sunt si cazuri mai complicate in calcularea si deducerea impozitelor. Unii dintre cei datoreaza impozite platesc cu intarziere. Din momentul in care au recunoscut deja datoria, nu incearca sa se sustraga de la plata, insa guvernul trebuie treaca printr-un proces scump si care dureaza mult pentru a recupera ce i se datoreaza.

Aici intervin economistii.

Acestia au facut un experiment in care au fost implicatii 100.000 de platitori de taxe cu intarzieri, care au fost impartiti in doua grupuri:

-unul a primit o instintare de plata tipica;

-membrii celulilalt grup au primit o scrisoare mai elaborata, alcatuita din mai multe texte menite sa atinga o coarda sensibila a destinatarului.

In aceste scrisori i se arata destinatarului cati britanici isi platesc impozitul la timp (aproximativ 90%). In scrisoare se vorbea nu doar despre ponderea celor care platesc la timp, ci si informatii care subliniau ca "delincventii" sunt in minoritate; un al treilea text mentiona ca taxa este vitala pentru diferite servicii, cum ar fi sanatatea si infrastrcutura rutiera.

Rezultatul:

Simpla informare despre ponderea celor care isi platesc taxele la timp sau cine beneficieaza de banii stransi din impozite a dus la o crestere cu 1,3-2,1% a responsabilitatii fata de plata taxelor.

Insa mesajul care punea neplatitorul in randul "minoritati" mentionate a dus la o crestere de 5.1% a responsabilitatii fata de plata taxelor.

Autorii acestui experiment au recunoscut ca insertiile au ridicat costul moral perceput de cei care nu platesc, ceea ce ar putea fi suficient. De asemenea, au calculat ca acest experiment a amplificat plata impozitelor, comparativ cu scrisorile standard trimise, cu pana la 15,4 milioane de lire sterline.

Concluzia:

Instiintarile trimise platirorilor de taxe cu informatii despre cum sunt cheltuite fondurile, au apelat la emotii. Aceste scrisori au fost concepute pentru a arata platitorilor care este legatura dintre platile lor si serviciile primite.

Daca platitorii au o vaga impresie ca din banii platiti nu vor obtine nimic, cu atat mai mult vor evita plata.

Cercetarile din donatiile caritabile au ajuns la ceeasi concluzie - donatorii sunt mai generosi cand stiu cum vor fi cheltuiti banii. Totusi, aceasta modalitate are si un risc: daca o mare parte dintre platitori descopera ca prioritatile guvernului sunt departe de preferintele lor, colectarea fondurilor ar putea sa nu fie de succes.

Nicio taxare fara manipulare

Alte experimente au fost facute pentru a se afla daca instiintarile de plata au efectul scontat. Intr-un test, au fost intervievati mai multi freelanceri. Unii au primit instiintari de plata, unii au putut sa-si exprime preferintele privind cheltuielile fondurilor din impozite, altii au primit si instintari de plata si au avut posibilitatea de a-si exprima preferintele, iar altii nu au primit nicio informatie.

Respondentii au fost intrebati daca ar profita de o portita fiscala care, insa, ar putea sa nu fie eligibila. Cei care au primit doar instiintarea au preferat mai mult decat ceilalti sa profite de aceasta portita. Dar numarul celor care au preferat sa profite de aceasta portita fiscala a fost cu 15% mai mica in randul celor care au putut sa-si exprime parerea despre cheltuirea fondurilor stranse din impozite.

Autorii acestor teste au recunoscut ca a da contribuabililor posibilitatea sa-si exprima propriile opinii ar putea furniza informatii utile, crescand in acelasi timp si veniturile colectate.

#evaziune fiscala, #plata taxe, #stimulare plata taxe , #America