Venezuela recurge la deprecierea monedei cu 30% pentru stabilizarea economiei

Sambata, 09 Februarie 2013, ora 12:39
2298 citiri
Venezuela recurge la deprecierea monedei cu 30% pentru stabilizarea economiei

Ministrul de Finante al Venezuelei, Jorge Giordani, a anuntat ca va devaloriza moneda nationala cu 31,75% pentru a stabiliza situatia financiara a tarii, grav afectata de cheltuielile efectuate cu ocazia alegerilor din 2012.

"A fost luata decizia de a modifica cursul de schimb de la 4,30 bolivari pentru un dolar american la 6,30 bolivari", a anuntat ministrul masura decisa de presedintele tarii, Hugo Chavez, aflat inca in spital, transmite AFP, citata de Agerpres.

Economia Venezuelei este dependenta de importuri, iar inflatia creste rapid. Potrivit datelor comunicate vineri de Institutul national de statistica si Banca centrala, in luna ianuarie 20-13 rata anuala a inflatiei in Venezuela a crescut la 22,2%, de la 20,1% la finele lui 2012.

Pe langa masura care va intra in vigoare miercuri, Giordani a anuntat crearea unui Organism superior de optimizare a sistemului monetar, compus din Banca centrala, Ministerul de Finante si Ministerul Minelor si Petrolului, principalul furnizor de valuta al acestei tari care dispune de importante rezerve de petrol.

Reducerea inflatiei, obiectivul principal al guvernului

Acest organism se va ocupa de alocarea valutei intre diferite sectoare si reducerea unei inflatii de peste 20% pe an, a explicat Giordani. "In acest moment exista un puseu inflationist si aici trebuie sa actionam", a declarat ministrul de Finante.

La randul sau guvernatorul Bancii centrale, Nelson Merentes, a anuntat disparitia Stime, un sistem care permite tranzactionarea bolivarului pe piata secundara, la un curs de 5,30 bolivari pentru un dolar, sistem care era utilizat de numeroase sectoare economice.

"Acest anunt va avea un impact inflationist foarte important. Daca guvernul utilizeaza devalorizarea in mod izolat pentru a combate deficitul fiscal fara a sustine sectorul privat aceasta nu va rezolva problemele de fond ale Venezuelei", a apreciat economistul Jesus Cacique, profesor la Universitatea Preston din Venezuela.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#devalorizare moneda Venezuela, #inflatie Venezuela, #economie Venezuela , #America