Visul american se transforma in cosmar

Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 13:00
4844 citiri
Visul american se transforma in cosmar

O familie americana munceste cu 26% mai multe ore decat in 1975 si castiga cu doar 23% mai mult. Numarul de familii monoparentale a crescut cu 100%. In iunie, au aparut doar 18.000 de locuri de munca noi in SUA. Acestea sunt doar cateva din cifrele care creioneaza "Cosmarul American".

Doctrina principala a Visului American este ca fiecare generatie va trai mai bine decat cea dinaintea ei.

Acest principiu a fost zguduit puternic de Marea Recesiune, perioada pentru care a fost invinuita criza imobiliara, care i-a fortat pe americani sa-si paraseasca locuintele pe care nu si le mai permiteau.

Un studiu recent arata ca acum exista un alt parametru al "traiului prosper" care-i impiedica pe americani sa-si indeplineasca visul, relateaza revista Fortune.

O familie obisnuita din SUA catiga acum mai mult decat in urma cu doua decenii. Dar acest lucru se intampla pentru ca se munceste mai mult, si ca volum si ca ore.

Asadar nu avem de-a face cu o crestere salariala importanta, conform raportului Hamilton Project al Institutiei Brookings.

Americanii se lupta cu o rata a somajului de peste 9%.

In luna iunie, numarul de locuri de munca a crescut cu doar 18.000, cu 7.000 mai putine decat in luna precedenta.

Astfel, s-a atins un nou record negativ, dupa cel din septembrie 2010, cand SUA continua sa piarda locuri de munca.

"Initial am crezut ca au fost anuntate date eronate, atat de proasta parea situatia", a declarat pentru CNN Roberta Brusca de la institutul "Fact and Opinion Economics".

Economistii se asteptau la pierderi de locuri de munca in domeniul guvernamental, dar nimeni nu prevedea ca sectorul privat sa stranga robinetul atat de drastic.

Cosmarul in cifre

Cei care au norocul sa-si gaseasca un loc de munca nu scapa de probleme.

Venitul mediu al unei familii cu doi parinti a crescut cu 23% din 1975, conform studiului.

Dar, in 2009, americanii munceau cu 26% mai mult timp decat cei din '75.

Acest lucru inseamna ca salariile au crescut aproape la fel de mult ca numarul de ore prestate.

Cifrele de mai sus reflecta doar o mica parte din provocarile carora trebuie sa le faca fata familia americana a zilelor noastre.

In plus, scaderea ratei casatoriilor a dus la dublarea numarului de familii cu un singur parinte in ultilele 35 de ani.

Parintii singuri muncesc cu 53% mai multe ore decat in 1975, pentru un salariu mediu cu 69% mai mare.

Un parinte singur castiga in medie 16.500 de dolari pe an, adica mai putin de un sfert din venitul unei familii cu doi parinti.

Studiul Brookings este pe aceeasi lungime de unda cu o alta cercetare care arata ca angajatii americani au o productivitate mai ridicata, fara a beneficia si de o crestere salariala pe masura.

La acest capitol se mai inregistreaza si alte probleme. Caderea pietei imobiliare coroborata cu recesiunea puternica a scos foarte multi oameni de pe piata muncii si a indatorat peste masura familiile americane.

Rezultatul a fost pierderea increderii generatiilor actuale in Visul American.

David Rosenberg, economistul de la Gluskin Sheff, arata intr-un raport recent ca, spre deosebire de cei nascuti in perioada "baby boom", care vedeau in aachizitionarea unei locuinte o investitie pe termen lung, generatiile actuale sunt mai predispuse spre a inchiria case.

Piata imobiliara este blocata in acest moment, dar, inca o data, problema generatiilor viitoare nu va fi gasirea unei locuinte, ci a unui loc de munca.

#america, #america criza, #american dream, #somaj, #sua, #sua faliment, #vis american , #America