Anglia: In 2050, tarile UE nu vor fi in top 10, daca mentin rata "slaba" de crestere

Marti, 28 Februarie 2012, ora 20:55
1380 citiri
Anglia: In 2050, tarile UE nu vor fi in top 10, daca mentin rata "slaba" de crestere

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, ES Martin Harris Obe, a declarat, marti, la Ploiesti, ca daca tarile europene vor mentine rata "slaba" de crestere economica din prezent nicio economie europeana nu se va afla in anul 2050 in topul zece al economiilor mondiale.

Prezent, marti, la Ploiesti unde a sustinut o conferinta de presa, ambasadorul Marii Britanii si Irlandei de Nord la Bucuresti, ES Martin Harris Obe, si-a exprimat speranta ca saptamana aceasta Consiliul European care va avea loc la Bruxelles "va fi un pas inainte" spre rezolvarea problemei monedei euro.

" Avem o provocare pe termen lung, este vorba despre provocarea care tine de competitivitatea in Europa. Daca mentinem rata de crestere economica slaba de acum, dupa 2050 nu va fi nicio economie europeana in top zece economii din lume.

Avem o competitivitate mare cu India, China, Rusia si cred ca in primul rand e important sa dezvoltam si sa mentinem o relatie dinamica cu aceste economii ", a afirmat ES Martin Harris Obe.

In ceea ce priveste economia Romaniei, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti a spus ca, in opinia sa, Romania este o economie emergenta in Europa si ca "se poate astepta la o rata de crestere economica de sase la suta in fiecare an".

Diplomatul a precizat ca este un sustinator al mecanismului de verificare si cooperare in justitie si ca legea privind confiscarea averilor ilicite "este o parte importanta si necesara in relatiile dintre Marea Britanie si Romania".

Intrebat ce nu ii place la Romania, ambasadorul Marii Britanii a afirmat ca "se bucura" ca noul prim-ministru roman a anuntat ca nu va folosi excesiv posibilitatea de a da ordonante de urgenta, diplomatul aratand ca modul in care fostul Guvern a folosit aceasta posibilitate a provocat "ingrijorare" in randul firmelor britanice.

"E important pentru afacerile britanice sa aiba un context stabil si predictibilitate in climatul de investitii. Eu cred ca un climat mai predictibil si un dialog constructiv intre industriasi, investitorii straini si Guvern e un obiectiv important", a afirmat ambasadorul in acest context.

Intrebat daca prin aceasta afirmatie sugereaza ca numarul mare de OUG adoptate de Executivul roman a creat instabilitate si lipsa de predictibilitate, ES Martin Harris Obe a spus ca aceasta practica a Guvernului a creat "ingrijorare" in randul firmelor britanice din Romania.

"Pot sa spun ca a fost o ingrijorare a firmelor britanice. O ordonanta de urgenta e o masura de urgenta care nu permite o perioada de consultari si nu permite un studiu profund de impact. A fost o ingrijorare (din acest motiv - n.r.)", a adaugat ambasadorul.

ES Martin Harris Obe a mai afirmat ca intentia noului Guvern de a fi "mai strans" in ceea ce priveste adoptarea ordonantelor de urgenta este una buna si ca se bucura ca noul prim-ministru roman a luat aceasta decizie.

Un punct de vedere similar referitor la ordonantele de urgenta a prezentat ES Harris in urma cu zece zile, intr-o postare pe blogul ambasadei.

#ambasador Marea Britanie crestere economica UE, #rata crestere economica UE, #economii UE top 10 mondial , #Anglia