Banca Angliei mentine dobanda de referinta la 0,50%

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 18:44
1303 citiri
Banca Angliei mentine dobanda de referinta la 0,50%

Banca Angliei (BoE) a decis, joi, sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 0,5% si a anuntat ca nu va extinde programul de relaxare cantitativa, care a ramas la 375 miliarde lire sterline (472 miliarde de euro).

Dobanda de baza practicata de BoE a ramas nemodificata din luna martie 2009, transmite Reuters.

De asemenea, Banca Angliei a anuntat ca urmareste cu atentie efectele programului de 80 miliarde de lire sterline (100 miliarde de euro) menit sa incurajeze bancile sa sporeasca creditarea.

Joi, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a estimat ca economia britanica se va contracta anul acesta cu 0,7%.

In iulie, Banca Angliei a lansat cea de-a treia runda de stimulente monetare, anuntand ca va cumpara obligatiuni in valoare de 50 de miliarde de lire sterline (62 miliarde de euro) pentru a ajuta la scoaterea economiei din recesiune.

Economia Marii Britanii a reintrat in recesiune mai rapid decat s-a estimat initial si pare putin probabil sa se redreseze curand, arata datele oficiale publicate recent de Oficiul National de Statistica.

Produsul Intern Brut s-a contractat cu 0,3% in perioada ianuarie-martie 2012, asa cum s-a estimat initial, dar in ultimul trimestru din 2011 s-a inregistrat un declin de 0,4%, mai adanc decat s-a crezut initial (0,3%). Companiile din Marea Britanie si-au concentrat eforturile asupra pietelor care se dezvolta rapid, in America Latina si Asia, incercand sa compenseze problemele economice din zona euro, unde cererea pentru bunuri fabricate in Regatul Unit scade.

Anul trecut, BoE a decis sa activeze programul de cumparare de active, cu inca 75 miliarde de lire sterline (116 miliarde de dolari), dupa ce a injectat 200 milioane de lire sterline in perioada martie 2009 - ianuarie 2010, prin programul quantitative easing (QE).

Aceasta este o strategie de politica monetara ce presupune injectarea unei cantitati mari de bani in sistem atunci cand este nevoie, pentru a mentine nivelul dobanzilor pe termen scurt la un nivel foarte mic si a oferi suficienta lichiditate bancilor pentru a revigora creditarea.

Majoritatea analistilor se asteapta ca rata dobanzii sa ramana la 0,5% in 2012 si 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Anglia dobanda referinta, #Banca Angliei dobanda referinta , #Anglia