Bancile din Marea Britanie s-au inteles sa mai sprijine LIBOR pana la sfarsitul lui 2021

Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 18:00
2555 citiri
Bancile din Marea Britanie s-au inteles sa mai sprijine LIBOR pana la sfarsitul lui 2021
Foto: CC0 Creative Commons

Autoritatea de reglementare a pietei financiare din Marea Britanie (FCA) a confirmat ca toate cele 20 de banci au fost de acord sa sprijine pana in 2021 LIBOR (London Interbank Offered Rate) - rata dobanzii practicata pe piata londoneza - si sa dezvolte un indicator cu un grad mai mare de incredere.

LIBOR, utilizat ca indicator de referinta pentru produse financiare in valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari din intreaga lume, este calculat pe baza datelor trimise de un panel de 20 de banci cu privire la dobanzile pe care cred ca le vor percepe alte banci pentru a se imprumuta intre ele, transmite Bloomberg.

FCA a precizat vineri ca lucreaza cu bancile pentru a finaliza un acord prin care ele vor ramane in panel pana la sfarsitul lui 2021.

In iulie, presedintele Autoritatii de reglementare a pietei financiare, Andrew Bailey, anunta ca LIBOR va fi eliminata pana la finele anului 2021, organismele si bancile de reglementare din Marea Britanie intentionand sa inlocuiasca acest indicator afectat de scandaluri de manipulare cu un indicator cu un grad mai mare de incredere.

Bancile vor putea sa calculeze aceasta rata si dupa 2021, dar Bailey a subliniat ca LIBOR nu va mai fi sustinut de mecanismul prin care FCA obliga bancile sa ramana membre ale panelului.

"Suportul bancilor pentru actualul LIBOR pana la finele lui 2021 va permite o tranzitie care poate fi planificata si executata fara probleme", a declarat Bailey.

LIBOR a devenit sinonim cu coruptia dupa ce mai multi traderi au fost acuzati de manipularea acestui indicator, rezultand amenzi de peste noua miliarde de dolari si condamnarea mai multor bancheri.

FCA a inceput sa reglementeze LIBOR abia in 2013, in acelasi an in care a fost adoptata si legislatia prin care manipularea indicatorilor financiari a devenit infractiune.

Seful FCA a precizat ca regulatorul a fost nevoit sa convinga bancile sa trimita in continuare date privind dobanzile, insa lipsa de lichiditate face imposibila mentinerea indicatorului.

In septembrie, Dewet Moser, membru al Board-ului Bancii Nationale a Elvetiei (SNB), declara ca eliminarea LIBOR va provoca dificultati sectorului privat, dar nu va obstructiona capacitatea SNB de a implementa politica sa monetara.

Contracte in valoare de aproximativ sase miliarde de franci elvetieni (620 de miliarde de dolari) folosesc ca indicator de referinta LIBOR, care este astfel cea mai importanta rata a dobanzii pentru economia elvetiana.

"In pofida tuturor masurilor pe care le-am adoptat, pare imposibila restabilirea increderii in LIBOR ca indicator de referinta credibil, puternic si rezistent", a explicat Moser.

SNB cauta indicatori alternativi de referinta, inclusiv SARON, rata medie overnight pentru imprumuturile garantate din Elvetia. Banca Elvetiei va continua sa sprijine participantii de pe piata in procesul de tranzitie al indicatorului de referinta, a dat asigurari Moser.

In iunie, SNB a pastrat intervalul de variatie a ratei dobanzii LIBOR pe trei luni intre minus 1,25% si minus 0,25%, in linie cu estimarile analistilor. De asemenea, rata dobanzii pentru depozitele constituite la SNB a fost pastrata la minus 0,75%.

#LIBOR Brexit , #Anglia