Brexit va lovi si invatamantul superior din Marea Britanie: Taxe mai mari, cursuri in pericol

Joi, 07 Iulie 2016, ora 16:54
4383 citiri
Brexit va lovi si invatamantul superior din Marea Britanie: Taxe mai mari, cursuri in pericol
Foto: Lse.ac.uk

Efectele iesirii Marii Britanii din UE merg dincolo de sfera economica si de securitate a regiunii, riscand sa afecteze si renumitul sistem de invatamant superior din regat.

Studentii europeni care invata in UK reprezinta 6,4% din totalul celor inscrisi la universitatile britanice.

Impactul este mult mai mare in pregatirea postuniversitara, unde procentul europenilor veniti la studii se ridica la 11,6% din total, iar unele universitati de prestigiu au pana la 30% masteranzi din UE, potrivit Times Higher Education.

Taxe de nivel international

Apartenenta regatului la UE a garantat un nivel redus al taxelor pentru studentii veniti la studii din alte tari ale Uniunii, dar acestea ar putea creste ca urmare a iesirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Dupa Brexit, masteranzii din UE vor trebui sa plateasca taxe la nivel international, semnificativ mai mari fata de cele achitate pana acum, si, cel mai probabil, vor fi lipsiti de sansa de a contractata de la bancile britanice noi imprumuturi pentru finantarea studiilor, admite Rosemary Deem, presedintele Consiliului pentru Educatie Universitara din regat.

In acelasi timp, viabilitatea organizarii unor cursuri de master in universitatile din Marea Britanie ar putea fi pusa sub semnul intrebarii.

In Marea Britanie, cursurile de master dureaza doar un an, spre deosebire de sistemul aplicat in alte state, unde acestea se intind pe o durata de 2 ani.

Din perspectiva sefei Consiliului pentru Educatie Universitara, acest avantaj ar putea fi pierdut cat de curand, cursantii europeni fiind nevoiti sa aleaga intre durata cursurilor reduse din UK si costurile mai scazute oferite de universitatile de pe continent.

"Nici inainte de Brexit universitatile nu reuseau sa recruteze indeajuns de multi cursanti pentru studii postuniversitare. Faptul ca multi ani de acum inainte nu vom avea numarul necesar de studenti inseamna, in mod automat, si desfiintarea unor programe de acest tip", considera Deem.

Universitati in pericol

Anumite universitati de renume din Marea Britanie sunt destul de expuse riscului de a pierde o mare parte din masteranzi, in conditiile in care acestia proveneau din randul absolventilor de facultati de pe continent.

Universitatea St. Andrews sau London School of Economics ar putea sa-si modifice programa de studii postuniversitare in anii urmatori, pe masura ce 29,8%, respectiv 25,5% din bancile aflate in salile de curs risca sa se goleasca.

Europenii par atrasi indeosebi de drept (20,3%), stiinte matematice (15,8%), studii lingvistice (14,6%) sau inginerie (14,5%), dar toate aceste progame sunt amenintate de acum de pierderea cursantilor.

"Piata de peste ocean este deja in dificultate. Daca adaugam si un declin usor al studentilor veniti din Europa ne vom trezi in fata unei situatii dificile. Temerile mele se leaga de restrangerea unor programe de curs, fapt care inseamna ca acestea ar putea deveni inaccesibile si studentilor britanici", arata vice-cancelarul Universitatii din Portsmouth, Graham Galbraith.

O parte din universitatile din insula au anuntat ca vor mentine, pentru cativa ani, nivelul actual al taxelor pentru cursantii din UE, printre acestea numarandu-se Durham, Goldsmith, University of London si cele din Coventry si Bedfordshire.

Pentru moment, reprezentantii Student Loans Company au declarat ca vor mentine programele de finantare a cursurilor urmate de europeni in Marea Britanie pentru studentii aflati deja la studiu aici si pentru cei care vor sosi in toamna.

Ramane insa de vazut daca accesul europenilor la creditele de studiu de pe piata britanica va mai fi posibila si dupa definitivarea divortului dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana.

#studii postuniversitare Marea Britanie, #studii master, #costuri studii Marea Britanie, #brexit , #Anglia