Coruptii LOR: Londra, PARADISUL OLIGARHILOR

Duminica, 24 Iulie 2011, ora 22:41
2985 citiri
Coruptii LOR: Londra, PARADISUL OLIGARHILOR

Recentul scandal in care a fost implicat un cotidian britanic detinut de magnatul media Rupert Murdoch a scos la suprafata legatura dintre bani, putere, media si politie. In spatele imaginii oneste, Londra este un paradis al oligarhilor si al despotilor, un loc unde magnatii media si-au cumparat posibilitatea de a influenta guvernul, scrie Reuters. 

Scandalul din jurul imperiului media al lui Murdoch, pe langa faptul ca a distrus un ziar, a dus la demisia a doi oficiali din varful politiei, la cateva arestari si la o pata pe obrazul intregii elite politice britanice.

Cazul News of the World semnalizeaza o problema mai importanta a Marii Britanii: relatiile prea relaxate dintre elitele financiare si cele politice, care pot deveni periculoase.

Potrivit Reuters, scandalul de ascultare a telefoanelor nu este decat un exemplu al relatiei nesanatoase dintre cei care au bani si cei care au puterea.

"De ceva vreme, interesele private influenteaza guvernele si agenda publica. Este o alta forma de coruptie la nivel inalt. Poate ca nu este intocmai ilegal, dar asta nu inseamna ca societatea nu are de pierdut", a declarat Daniel Kaufman, fost director la Banca Mondiala si responsabil pentru Indicatorul Global de Guvernare.

Potrivit acestuia, fara supraveghere stricta, elitele financiare ar putea "privatiza" agenda publica, atat in SUA cat si in Anglia.

Influenta industriei de servicii financiare este atat de puternica, incat oamenii politici au evitat sa aduca in discutie acest lucru. Astfel, Marea Britanie s-a transformat intr-un centru bancar pentru oligarhii si despotii lumii, mai spune Kaufmann.

Spalarea de bani, metoda britanica

Cand bogatii din Orientul Mijlociu s-au uitat dupa un loc sigur unde sa-si trimita banii, in timpul revoltelor de acest an, Marea Britanie a fost prima alegere.

Fiul fostului presedinte egiptean, Gamal Mubarak, precum si fiul liderului libian, Saif Gaddafi, si-au trimis banii in Londra, prin off-shore-uri din Panama si Insulele Virgine Britanite.

Transparency International, care s-a concentrat pe criticarea statelor cunoscute pentru coruptia lor, incepe sa-si mute centrul de atentie pe tari cu economii dezvoltate.

"Suntem atenti la coruptia din presa si la acuzatiile de mituire a politistilor, insa ne intereseaza la fel de multa sa semnalizam si neregulile privind finantarea partidelor politice", spune un reprezentant al Transparency International UK.

Scandalul News of the World a readus in prim plan problema coruptiei, in Marea Britanie. Pe termen lung, scrie Reuters, va duce la o eroziune a credibilitatii institutiilor britanice in ochii simplilor cetateni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#coruptie, #londra, #rupert murdoch, #scandal, #spalare de bani , #Anglia