Datoria publica a Marii Britanii a depasit un miliard de euro

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 15:10
1628 citiri
Datoria publica a Marii Britanii a depasit un miliard de euro

Datoria publica a Marii Britanii a atins, in decembrie anul trecut, 1,2 miliarde de euro (64,2% din PIB), cel mai ridicat nivel din istoria tarii, potrivit datelor publicate marti de Biroul National de Statistica.

Biroul National de Statistica apreciaza ca nivelul va scadea in ianuarie, ca urmare a incasarii unor taxe, dar va creste din nou in ianuarie.

Datoria publica a crescut in pofida masurilor de austeritate aplicate de Guvernul de la Londra si a reducerii imprumuturilor. In ultima luna a lui 2011, Executivul a imprumutat 16,45 miliarde de euro, fata de 19 miliarde de euro in decembrie 2010. Totodata, autoritatile au colectat din taxe si impozite 13,6 miliarde de euro in decembrie 2011 fata de 13 miliarde de euro in decembrie 2010.

Economistii se asteapta ca datele privind Produsul Intern Brut, care vor fi facute publice miercuri, sa arate ca economia britanica s-a contractat in ultimul trimestru din 2011. Potrivit Organizatiei Internationale a Muncii, Marea Britanie risca sa intre in recesiune din cauza problemelor pe piata muncii.

Pe de alta parte, Ernst & Young ITEM Club si Centre for Economics and Business Research considera ca Marea Britanie a intrat deja in recesiune, noteaza The Daily Telegraph.

#datorie publica marea britanie, #datorie publica anglia, #prim ministru david cameron , #Anglia