Datoriile bancilor ameninta revenirea economiei britanice

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 12:35
1306 citiri
Datoriile bancilor ameninta revenirea economiei britanice

Banca Angliei avertizeaza ca revenirea economiei britanice este in pericol in cazul in care bancile nu actioneaza rapid pentru a strange 750-800 de miliarde de lire sterline (909,6-970 miliarde euro), fonduri necesare refinatarii imprumuturilor scadente la finele lui 2012, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.

"Exista riscul ca bancile sa contracareze presiunile de finantare prin inasprirea si mai mult a conditiilor de creditare, se arata intr-un raport al Bancii Angliei privind stabilitatea sistemului financiar local.

Aceasta situatie ar putea frana revenirea economiei si accentua riscurile creditelor pentru toate bancile", mentioneaza studiul.

Bancile britanice au o nevoie de refinantare in urmatorii doi ani mai mare decat a institutiile de credit din SUA, Germania, Franta sau Italia, potrivit sursei citate.

Totodata, banca centrala a Marii Britanii apreciaza ca institutiile de credit trebuie sa reduca si mai mult bonusurile acordate angajatilor si dividendele.

In cazul in care raportul dintre bonusuri si profit scade la nivelurile anterioare crizei, iar dividendele sunt tinute constante, bancile ar putea strange capital nou de zece miliarde de lire sterline (12,1 miliarde euro), ceea ce le va permite sa suplimenteze cu 50 de miliarde de lire (60,6 miliarde euro) creditarea catre afaceri si gospodarii.

Criza datoriilor suverane din zona euro a inghetat piata obligatiunilor emise de companii in cea mai mare parte a ultimelor doua luni. In aceste conditii, companiile, inclusiv bancile, sunt private de o sursa vitala de finantare, intr-un moment critic.

Sistemul bancar britanic este in special vulnerabil in aceasta situatie, din cauza dependentei de imprumuturi pe termen scurt pentru finatarea investitiilor pe termen lung.

Bancile vor trebui sa refinateze datorii de 204 miliarde de lire sterline (247 miliarde euro) anul viitor, nivel dublu fata de cel din acest an sau de media pe termen lung.

Costurile finantarii Greciei si Portugaliei de pe pietele financiare au urcat joi la maximul dupa luna mai, cand statele din zona euro au lansat un program de 750 de miliarde de euro pentru sprijinirea regiunii.

#banci, #britanice, #criza, #datoriilor , #Anglia