Elvetia si Marea Britanie au semnat un acord comercial post-Brexit

Luni, 11 Februarie 2019, ora 14:04
3442 citiri
Elvetia si Marea Britanie au semnat un acord comercial post-Brexit
Foto: CC0 Creative Commons

Elvetia si Marea Britanie au semnat, luni, la Berna, un acord care permite continuarea relatiilor economice si comerciale intre cele doua tari dupa Brexit.

In avanpremiera iesirii Marii Britanii din UE, ele doua tari au semnat deja in ultimele luni o serie de acorduri cu privire la transportul rutier, transportul aerian, asigurari si libera circulatie a persoanelor, informeaza AFP.

Acordul comercial semnat luni, de ministrul britanic al Comertului Exterior, Liam Fox, si ministrul elvetian al Economiei, Guy Parmelin, a fost extins si pentru Principatul Liechtenstein, gratie uniunii vamale Elvetia-Liechtenstein.

Documentul va intra in vigoare imediat ce acordurile convenite intre Elvetia si Uniunea Europeana vor inceta sa se mai aplice relatiilor dintre Elvetia si Marea Britanie, au precizat autoritatile elvetiene intr-un comunicat.

"Daca faza tranzitorie, prevazuta intre UE si Marea Britanie, va intra in vigoare la 30 martie 2019, acordurile bilaterale Elvetia-UE vor continua sa se aplice intre Elvetia si Marea Britanie", se precizeaza in comunicat. Conform acestui scenariu, acordurile vor servi ca baza pentru relatiile economice si comerciale intre Elvetia si Marea Britanie, dupa faza de tranzitie. In schimb, in cazul unui Brexit dur la 29 martie 2019, adica fara un acord intre Londra si Bruxelles, "acordul se va aplica cu titlu provizoriu incepand din 30 martie 2019", precizeaza documentul.

Marea Britanie este unul din partenerii economici importanti ai Elvetiei. In 2017, Marea Britanie era a sasea mare piata pentru exporturile de marfuri elvetiene, exporturi evaluate la 11,4 miliarde franci elvetieni (10,1 miliarde euro) . La randul sau, Elvetia este a cincea mare piata pentru exporturile Marii Britanii din afara UE (dupa SUA, China, Hong Kong si Emiratele Arabe Unite) .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord comercial post Brexit, #acord comercial Elvetia Marea Britanie , #Anglia