FMI cere Marii Britanii sa relaxeze masurile de austeritate

Joi, 23 Mai 2013, ora 11:41
1112 citiri
FMI cere Marii Britanii sa relaxeze masurile de austeritate
Cancelarul George Osborne, responsabil pentru Finantele Marii Britanii, a fost avertizat de FMI sa relaxeze austeritatea. Sursa Foto: The Telegraph

Guvernul britanic ar trebui sa majoreze acum cheltuielile pentru a finanta investitiile si a stimula redresarea economiei, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International.

Raportul nu mai repeta solicitarea din aprilie a FMI in care se cerea incetinirea reducerii cheltuielilor, decisa pentru reducerea deficitului bugetar masiv al Marii Britanii, transmite Reuters.

"Ceea ce este important acum este sa se inceapa proiecte de infrastructura care sa sprijine economia", a declarat directorul general adjunct al Fondului Monetar International, David Lipton. Acesta a explicat ca, pe langa majorarea cheltuielilor pentru construirea de autostrazi si scoli, ar fi de ajutor si reducerea taxei pe corporatii si stimulente pentru firmele care emit actiuni.

Lipton a subliniat ca nu cere Londrei sa renunte la planul de reducere a deficitului, dar Guvernul ar trebui sa ia in considerare amanarea unor masuri de reducere a cheltuielilor. De asemenea, oficialul FMI a solicitat Executivului o strategie clara pentru vanzarea actiunilor pe care le detine la Royal Bank of Scotland si Lloyds Banking Group.

Guvernul Marii Britanii a cheltuit mai mult de 66 miliarde de lire sterline (106 miliarde de dolari) pentru a salva Royal Bank of Scotland Group Plc si Lloyds Banking Group Plc in timpul crizei financiare din 2008. Guvernul detine 82% din RBS si 40% din Lloyds si intentioneaza sa vanda aceste participatii sectorului privat.

Produsul Intern Brut al Marii Britanii a inregistrat o crestere de 0,3% in primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, ceea ce permite Regatului Unit sa evite cea de a treia recesiune de dupa 2008.

#masuri austeritate Marea Britanie, #FMI economie Marea Britanie, #crestere economie Marea Britanie, #proiecte infrastructura Marea Britanie , #Anglia