FT: Marea Britanie pe cale de a accepta bugetul UE

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 08:31
1233 citiri
FT: Marea Britanie pe cale de a accepta bugetul UE

Autoritatile europene sunt optimiste fata de obtinerea unui acord al Marii Britanii pentru viitorul buget multianual al UE, in pofida amenintarii cu veto a premierului britanic David Cameron, indica Financial Times in editia sa de joi.

In ajunul summit-ului de doua zile de la Bruxelles al liderilor celor 27 de tari, care se anunta dificil, cotidianul economic arata ca dl Cameron ar fi dispus in final sa accepte cheltuieli de 940 de miliarde de euro in bugetul pe anii 2014-2020.

Lider al "durilor" din UE, dl Cameron isi clamase initial vointa de mentine cheltuielile europene la nivelul lor din 2011 - estimate la 886 miliarde de euro - si de a apara rabatul asupra contributiei Marii Britanii, obtinut in 1984 de Margaret Thatcher, sub amenintarea cu veto.

"Sentimentul nostru este ca dl Cameron a obtinut ce voia", a declarat un responsabil al UE jurnalului.

Diplomati europeni de rang inalt au avertizat ca summit-ul extraordinar s-ar putea prelungi in timpul week-end-ului, in absenta unui acord asupra bugetului.

Opt dintre cei mai importanti contributori ai UE - Austria, Marea Britanie, Danemarca, Franta, Finlanda, Germania, Olanda si Suedia - au cerut reduceri ale cheltuielilor din buget din motive diverse si in proportii variate.

Italia si Portugalia au amenintat miercuri ca vor bloca un acord estimat drept defavorabil, iar ideea unui esec agita Consiliul European la Bruxelles.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget ue 2012, #buget Uniunea Europeana 2014 2020 , #Anglia