"Gaura neagra" de 12 miliarde de lire sterline in finantele publice ale Marii Britanii

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 16:24
1382 citiri
"Gaura neagra" de 12 miliarde de lire sterline in finantele publice ale Marii Britanii

Ministrii britanici vor fi informati in aceasta toamna despre aparitia unei "gauri negre" de 12 miliarde lire sterline (13,8 miliarde euro) in finantele statului, potrivit cotidianului Financial Times, preluat de Mediafax.

Publicatia a replicat modelul folosit de Biroul pentru Responsabilitate Bugetara, institutie independenta, in privinta imprumuturilor executivului si a ajuns la concluzia ca deficitul structural pentru 2011-2012 este acum cu 12 miliarde de lire, sau circa 25%, mai mare decat se estima anterior.

Cu numai doua luni ramase pana la discursul ministrului de Finante din 29 noiembrie, coalitia de la guvernare are de ales intre a extinde masurile de austeritate si pentru urmatorul ciclu parlamentar, sa introduca noi reduceri de cheltuieli sau sa majoreze taxele pentru a echilibra bugetul.

Un ministru a declarat pentru FT ca au avut loc "discutii agonizante" in ultimele luni privind posibilitatea ca Trezoreria sa inaspreasca si mai mult politicile de austeritate , daca deficitul structural va fi mai mare decat s-a anticipat.

Readucerea finantelor publice la normal pentru urmatorul exercitiu bugetar ar necesita masuri echivalente cu majorarea TVA de la 20% la 22,5%. Nu a fost luata inca nicio decizie, noteaza FT, insa unii specialisti ai Trezoreriei considera ca noi masuri fiscale vor trebui adoptate intr-o astfel de situatie.

Perspectiva unor masuri mai dure de austeritate, sau pe perioada mai lunga, va reprezenta o surpriza neplacuta pentru ministrii britanici dupa ce acestia au discutat in ultimele doua saptamani daca sa renunte la majorarea unor taxe sau sa reduca altele.

Unii ministri "cu greutate" cunosc situatia finantelor publice si ar prefera continuarea masurilor de austeritate pentru reducerea deficitului, in locul introducerii de noi taxe, noteaza cotidianul.

Cercetarea FT, efectuata pe parcursul verii, a aratat o capacitate de rezerva a economiei mai redusa decat anticipa anterior Biroul pentru Responsabilitate Bugetara, situatie care va forta institutia sa prognozeze o crestere economica mai lenta in urmatorii ani si noi derapaje in reducerea deficitului.

Economistii folosesc estimarile privind capacitatea de rezerva pentru a determina nivelul de imprumut al guvernului care va fi anulat de recuperarea economica, respectiv sumele care necesita majorari de taxe sau reduceri de cheltuieli pentru a fi eliminate.

In martie, Biroul pentru Responsabilitate Bugetara a estimat ca actualul deficit bugetar va fi de 99 de miliarde de lire sterline pentru 2011-2012, din care 49 miliarde de lire este structural si necesita masuri in parlament.

Institutia a justificat aceste cifre la momentul respectiv pe baza estimarilor privind o capacitate de rezerva de 3,9% din venitul national pentru 2011-2012.

Banca Angliei si Fondul Monetar International au avertizat, recent, ca apar tot mai multe dovezi care indica o capacitate de rezerva mult mai mica decat se considera, astfel ca recupererea va fi mai slaba.

Potrivit calculelor FT, realizate dupa metodologia Biroului pentru Responsabilitate Bugetara, in cea mai buna situatie, deficitul structural pentru 2011-2012 este de 61 de miliarde de lire sterline si de de 49 miliarde de lire.

FT a prezentat calculele efectuate Biroului pentru Responsabilitate Bugetara, care a admis ca acestea respecta metodologia institutiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#marea britanie, #anglia, #deficit, #pierdere lire sterline, #masura austeritate , #Anglia