Impactul Brexit-ului asupra romanilor din Anglia

Vineri, 31 Martie 2017, ora 14:49
3236 citiri

Odata cu instabilitatea politica din Anglia datorata Brexit-ului, apare si nesiguranta in ceea ce priveste viitorul financiar al romanilor stabiliti acolo.

Conform articolului 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009, orice tara membra a Uniunii Europene se poate retrage conform regulilor sale constitutionale si cu conditia sa informeze Consiliul European de intentiile sale.

Acest lucru s-a intamplat pe 29 martie, cand Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii, a anuntat retragerea din UE.

Ce impact are Brexit-ul asupra economiei Romaniei?

In primul rand, economia tarii noastre va avea de suferit, drept dovada deprecierea monedei nationale in comparatie cu moneda europeana. Inca de la referendumul din iunie 2016 s-au inregistrat pierderi de 6%, urmand ca dupa concluzionarea Brexit-ului aceste valori sa fie din ce in ce mai mari.

In al doilea rand, taxele si impozitele vor creste pentru romanii din UK, si posibilitatea de a trimite bani familiilor din tara va fi tot mai scazuta.

De asemenea un impact negativ va fi resimtit si asupra firmelor britanice din Romania, astfel capitalul social cumulat se va reduce drastic. Odata cu acestea vor avea de suferit si miile de angajati, care isi vor pierde locul de munca.

Ce se va intampla cu firmele de transport in urma Brexit-ului?

Datorita inaspririi accesului in Marea Britanie, vor avea de suferit si persoanele care pana acum isi puteau transporta bunurile cu vehiculul personal, acestea fiind nevoite sa apeleze la firmele de transport specializate. Tot mai putini romani vor calatori spre aceasta destinatie, fie ca este vorba despre munca, afaceri sau vacante. Reintroducerea vizelor va taia avantul romanilor de a calatori in tara lui Shakespeare. Circula zvonuri despre introducerea unor taxe vamale, iar verificarile la vama vor fi tot mai riguroase.

Transportul bunurilor din si in afara tarii se va face doar prin intermediul firmelor de transport in Anglia. In prezent exista un numar mare de transportatori, care dupa Brexit se va reduce datorita conditiilor vamale impuse, ramanand pe piata doar companiile cu experienta si vechime in domeniu ce isi vor continua nestingherite activitatea.

Companii precum MokaTrans, care au deja vechime in serviciile de transport colete Anglia-Romania si retur, vor continua sa presteze serviciile de livrare door-to-door (din usa in usa) la cele mai inalte standarde posibile pentru a se mentine in bransa.

Cum vor fi afectati romanii din Anglia?

Principalul scop al Brexit-ului este reducerea imigratiei. Avand in vedere ca exista aproximativ 950.000 de romani si bulgari in Marea Britanie, conform Oficiului National de Statistica al Marii Britanii, Brexit-ul va avea un impact negativ asupra acestora.

In primul rand, se anticipeaza o marire a taxelor si impozitelor pentru cetatenii straini iar obtinerea unui loc de munca va fi din ce in ce mai grea. Cel mai mult vor fi afectati cei care nu lucreaza legal si vor fi obligati sa revina in tara, sau sa isi indrepte atentia asupra altor state europene.

In al doilea rand, se vor scumpi taxele la facultatile din Marea Britanie, astfel vor avea de suferit studentii care se indreapta spre o cariera in aceasta tara.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, insista asupra negocierilor privind drepturile cetatenilor romani din Anglia si sustine stransa cooperare a Uniunii Europene cu Marea Britanie chiar si dupa Brexit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#transport colete Anglia Romania , #Anglia