Marea Britanie are un mesaj pentru romani: Nu veniti sa munciti aici!

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 08:44
2803 citiri
Marea Britanie are un mesaj pentru romani: Nu veniti sa munciti aici!

Ministrii britanici iau in calcul un plan pentru descurajarea imigratiei, campania concentrandu-se pe dezavantajele traiului in Marea Britanie, precum vremea ploioasa si lipsa de locuri de munca.

"Va rugam sa nu veniti in Marea Britanie - ploua si locurile de munca sunt putine si prost platite" - astfel ar suna un posibil slogan al campaniei pe care Londra ar putea-o lansa pentru a descuraja lucratorii romani si bulgari sa vina in Marea Britanie, dupa eliminarea restrictiilor pe piata britanica la finalul acestui an, noteaza luni editia online a cotidianului The Observer.

Campania este una dintre potentialele masuri pe care Marea Britanie le au in vedere pentru reducerea numarului de lucratori romani si bulgari care ar putea ajunge pe teritoriul britanic incepand cu anul viitor. Potrivit informatiilor aparute in presa la finalul saptamanii trecute, un ministru britanic a apreciat ca o astfel de campanie ar "corecta impresia ca strazile de aici (Marea Britanie) sunt pavate cu aur".

Nu exista deocamdata date despre cum va arata exact aceasta campanie sau daca aceasta strategie de a ilustra Marea Britanie ca un loc oribil ii va face pe romani sa se bucure de Muntii Carpati si pe bulgari de statiunile lor de la Marea Neagra. Exista si precedente. In anul 2007, compania Eurostar a lansat o campanie publicitara in Belgia pentru trenurile sale spre Londra aratand un skinhead tatuat care urina intr-o cana de ceai din portelan - continua publicatia britanica.

Optiunile aflate acum in discutie includ si propunerea de a li se cere migrantilor sa paraseasca teritoriul britanic daca nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca in termen de 3 luni de la intrarea in Marea Britanie. Totusi, guvernul de la Londra nu crede ca incheierea masurilor de tranzitie pe piata muncii, la finalul anului, va fi urmata obligatoriu de un aflux masiv de lucratori bulgari si romani, dar este constient de importanta acestei chestiuni pentru electoratul britanic.

Grupuri precum MigrationWatch au estimat ca 250.000 de lucratori romani si bulgari vor veni in Marea Britanie in urmatorii cinci ani, desi aceste cifre sunt controversate. Un parlamentar conservator britanic, Philip Hollobone, sustine ca in doi ani numarul romanilor si bulgarilor care vor ajunge pe teritoriul britanic va insuma 425.000 de persoane.

Cifrele sunt combatute de experti, mai ales pentru ca ele au la baza acelasi de tip de estimare ca atunci cand guverne europene au introdus masuri temporare de control al imigratiei dupa ce tari ca Polonia si Cehia au aderat la UE in 2004, pentru a stopa afluxul de lucratori central-europeni in Europa Occidentala, adauga sursa citata.

#locuri munca marea britanie, #imigranti Marea Britanie, #imigranti romani marea britanie , #Anglia