Marea Britanie va participa la discutiile privind pactul fiscal al UE, dar fara drept de vot

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 17:40
2304 citiri
Marea Britanie va participa la discutiile privind pactul fiscal al UE, dar fara drept de vot

Marea Britanie va participa la discutiile tehnice referitoare la pactul fiscal al Uniunii Europene, chiar daca a blocat modificarea tratatului UE, urmand sa aiba doar statut de observator, fara drept de vot.

Premierul David Cameron a acceptat invitatia ca reprezentantii Marii Britanii sa fie prezenti la negocieri in timpul unei discutii telefonice cu presedintele Consiliului European, Herman von Rompuy, relateaza BBC. Cameron a respins saptamana trecuta modificarea tratatului UE, sustinand ca nu ar fi in interesul national al Marii Britanii.

Liderii europeni vor sa ajunga la un acord de integrare fiscala pana la inceputul lui februarie

Financial Times a relatat ca oficialii britanici ar putea avea statutul de observatori, care sa le permita sa monitorizeze discutiile referitoare la rolul institutiilor comunitare in aplicarea acordului.

Delegatii britanici vor sa se asigure ca interesele Angliei vor fi respectate

Richard Corbett, consilier al lui Van Rompuy, a declarat ca oficialii britanici "vor avea dreptul sa isi exprime punctele de vedere" la aceste discutii.

El a adaugat insa ca acordul care va fi negociat va fi intre restul statelor membre, Marea Britanie indicand deja ca nu doreste sa fie implicata. Downing Street a anuntat pe de alta parte ca Marea Britanie a fost invitata la discutii "ca partener egal".

Este nevoie de oficialii tuturor statelor membre pentru a lucra la aplicarea acordului de la summit, a declarat un purtator de cuvant al premierului britanic.

"Delegatia britanica va fi acolo pentru a se asigura ca punctele de vedere ale Regatului Unit sunt reprezentate, iar interesele sale nationale sunt respectate", a spus el.

Premierul britanic a confirmat participarea Angliei la summit-ul UE din ianuarie

Corespondentul BBC la Bruxelles, Matthew Price, a afirmat ca in pofida faptului ca Marea Britanie a fost invitata la discutiile referitoare la acordul fiscal, este improbabil ca oficialii acesteia sa participe si la intalnirile care vor avea loc dupa incheierea pactului.

Unul dintre cele mai controversate subiecte va fi daca Executivul UE si alte institutii ale Uniunii pot fi folosite pentru aplicarea si monitorizarea noilor reguli.

Biroul premierului a confirmat totodata ca Marea Britanie va participa si la summit-ul informat al liderilor UE din ianuarie, care se va concentra pe sustinerea pietei muncii, dezvoltare si competitivitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Anglia acord fiscal european, #delegatie britanica summit european, #pact fiscal , #Anglia