Marea Britanie vrea curent de la vulcanii din Islanda

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 10:00
1808 citiri
Marea Britanie vrea curent de la vulcanii din Islanda

Marea Britanie vrea sa profite de resursele geotermice din Islanda, negociind in prezent instalarea unor cabluri submarine care sa transporte electricitate intre cele doua tari, a declarat joi secretarul de stat britanic pentru energie, Charles Hendry.

"Dorim un parteneriat in acest sens cu Islanda, deoarece tara abunda in energie geotermica si are posibilitatea sa o exporte pe scara larga", a explicat oficialul britanic, citat de AFP, indicand ca proiectul este inca in stadiu de discutii, dar ca la sfarsitul lunii mai se va deplasa in Islanda pentru a continua negocierile incepute anul trecut.

Mii de kilometri de cabluri pe sub mare vor fi necesari pentru ca Regatul Unit sa poata beneficia de energia vulcanilor islandezi. Aceste cabluri submarine vor permite schimbul de energie in conditiile unor emisii reduse de carbon.

In materie energetica, Regatul Unit a fost intotdeauna independent, dar resursele sale naturale sunt pe cale de epuizare, iar "secolul al XXI-lea constituie fara indoiala tocmai momentul pentru explorarea acestor noi metode de exploatare energetica", a mai spus secretarul de stat britanic.

Marea Britanie a instalat deja cabluri ce o leaga de Olanda si Franta, cautand extinderea in continuare a retelei.

"Vom fi de ce in ce mai dependenti de resursele vecinilor nostri, inclusiv in materie de electricitate. Avem nevoie de o diversificare pentru a nu depinde de o singura sursa", a mai spus Charles Hendry, indicand ca negocieri sunt in curs pentru a lega Regatul Unit de insula engleza Aurigny in Canalul Manecii. Potrivit acestuia, "in cazul in care un acord va fi incheiat, se va ivi o oportunitate semnificativa, coastele insulei putand sa produca o enorma cantitate de energie pe baza mareelor".

#vulcani islandezi, #energie electrica vulcani islandezi, #energie electrica Marea Britanie , #Anglia