Marea Britanie vrea sa-si plateasca datoriile din Primul Razboi Mondial

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 07:30
3826 citiri
Marea Britanie vrea sa-si plateasca datoriile din Primul Razboi Mondial
Foto: The Telegraph

Ministrul de Finante al Marii Britanii, George Osborne, intentioneaza sa speculeze momentul dobanzilor scazute pentru a rascumpara obligatiunile perpetue ramase in portofoliul guvernamental. Printre acestea, cele mai cunoscute sunt obligatiunile din timpul Primului Razboi Mondial.

Lansate in urma cu aproape 100 de ani, o parte din obligatiunile de razboi au fost acoperite la scadenta de o alta serie de obligatiuni emise in 1927 de Winston Churchill, anuntul de rascumparare al acestora, contra sumei de 218 milioane de lire sterline, fiind facut in octombrie.

George Osborne a revenit insa asupra acestei idei anuntand ca statul va rascumpara toate obligatiunile de razboi emise in timpul Primului Razboi Mondial, informeaza The Telegraph.

Datorii sterse de 1,9 miliarde de lire

"Este un moment de care Marea Britanie poate fi mandra. Putem, in sfarsit, sa platim datoriile cumulate prin emiterea de obligatiuni de razboi in timpul primei conflagratii mondiale. Este un semn de stabilitate fiscala si un avantaj penmtru aceasta generatie de platitori de taxe. De asemenea, reprezinta o ocazie de a ne aminti sacrificiul extraordinar facut de generatiile trecute", a declarat ministrul de finante britanic.

Misiunea lui Osborne nu va fi usoara, in conditiile in care Regatul Unit s-a imprumutat de la cetateni mai mult decat s-a crezut initial. Trezoreria a anuntat ca va fi gata sa achite in martie 2015 suma de 1,9 miliarde de lire sterline pentru o alta serie de obligatiuni lansata in 1932, pentru acoperirea scadentei unor obligatiuni de razboi din 1917.

Pe atunci, fostul detinator al functiei lui Osborne, Neville Chamberlain, a profitat de oportunitatea de a emite obligatiuni pe termen lung, cu o dobanda infima, fara o data clara a scadentei. Actualii guvernanti vor sa profite si ei de valoare infima a dobanzilor din acest moment pentru a rascumpara aceste obligatiuni.

Vremea scadentelor istorice

Trezoreria britanica a anuntat ca acest prim pas reprezinta deschiderea unui drum prin care statul spera sa scape si de alte datorii publice istorice.

"Anuntul facut astazi reprezinta inceputul unei strategii de rascumparare a altor sase datorii istorice ramase in portofoliul guvernului, imediat cum gasim banii necesari", se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

Printre cele sase transe de datorii ale guvernului britanic fata de proprii cetatenii se numara o serie de obligatiuni emise in timpul scandalului South Sea, din 1720, dar si sumele imprumutate pentru nationalizarea Bancii Angliei.

#datorie razboi Marea Britanie, #datorii razboi UK, #datorie razboi Anglia, #datorie istorica Anglia , #Anglia