Parlamentul britanic respinge un proiect de referendum privind relatiile tarii cu UE

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 09:22
1812 citiri
Parlamentul britanic respinge un proiect de referendum privind relatiile tarii cu UE

Un proiect de referendum privind situatia Marii Britanii in UE a fost respins, luni, in Parlamentul de la Londra, in pofida unei rebeliuni fata de premierul conservator David Cameron.

Motiunea a fost respinsa cu 111 voturi pentru si 483 impotriva, dupa ce toti parlamentarii conservatori, liberal-democrati si laburisti au primit instructiuni sa i se opuna.

In total, 79 de conservatori au votat in favoarea motiunii, iar alti patru s-au abtinut, incalcand ordinele liderului grupului parlamentar.

Liderul Partidului Laburist, Ed Miliband, a declarat ca revolta reprezinta o "umilinta" pentru premier. "Daca nu poate castiga un diferend cu colegii sai de partid, cum poate avea o tara incredere ca poate castiga, cu argumente, ceva pentru Marea Britanie?", a intreba el.

Un purtator de cuvant al Downing Street a spus ca punctul de vedere al celor care au votat in favoarea proiectuului a fost respectat. "Insa guvernul trebuie sa faca ceea ce este in interesul national. Ar fi fost usor pentru noi sa evitam sa ne exprimam un punct de vedere. A fost important sa dam o directie puternica - pentru ca interesele Marii Britanii sunt servite cel mai bine in UE", a adaugat el.

Dezbaterea din Camera Comunelor, care a durat cinci ore, a avut la baza o petitie in acest sens semnata de peste 100.000 de persoane.

Astfel, consultarea populara urma sa stabileasca daca Marea Britanie ar trebui sa ramana in UE, sa se retraga sau sa isi renegocieze acordurile.

#referendum relatii Anglia UE, #parlament respinge referendum relatii UE , #Anglia