RBS si Lloyds vor refinantari de 54 de miliarde de lire

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 10:21
1197 citiri
RBS si Lloyds vor refinantari de 54 de miliarde de lire

Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland (RBS), banci partial nationalizate al Marii Britanii, intentioneza sa obtina fonduri in valoare de 54 de miliarde de lire sterline, in incercarea de a restructura industria financiara britanica. 

Alistair Darling, cancelarul bancii centrale a Marii Britanii, va confirma ca guvernul va contribui cu peste 30 de miliarde din aceasta suma.

De asemenea, urmeaza sa anunte si aparitia unui "fond de urgenta" cu un capital de 8 miliarde lire, fond menit sa salveze RBS in eventualitatea unei viitoare crize financiare, informeaza Financial Times.

Aceasta noua utlizare a banilor publici reprezinta o buna investitie, sustin autoritatile, iar pachetul intreg constituie un semnal pentru faptul ca increderea a crescut in acest sector.

Insa perspectiva altor bani publici care sa fie pompati in banci atrage foarte multe critci. Vince cable, purtatorul de cuvant al treoreriei a declarat:

"Masurie sunt foarte precare.

Daca ar fi sa mai avem o recesiune similara ne-am putea gasi in aceeasi situatie".

Lloyds si RBS urmeaza sa confirme marti intentia de a face disponibilizari pentru a satisface reglementarile legate de competitie ale Uniunii Europene.

Impreuna cu vanzarea "partii bune" a Northern Rock, sucursalele disponibilizate de la Lloyds si RBS vor permite crearea a trei noi banci puternice.

Capitalul strans de Lloyds ii va permite acesteia sa se elibereze de schema de asigurare a activelor toxice a Trezoreriei - un semn al faptului ca sectorul privat este dispus sa preia riscul pe cont propriu si nu pe banii publici.

Capitalul Lloyds va veni din 13.5 miliarde in drepturi de tragere - Trezoreria va folosi cele 43 de procente pe care le detine din actiunile bancii pentru a subscrie la actiuni in valoare de 5.9 miliarde - si 7.5 miliarde in bonduri.

Insa RBS se va axa pe guvern pentru ca acesta sa pompeze cei 25 miliarde planificati, sub forma de nou capital.

Injectarea de noi fonduri de stat va avea urmari politice, venind la o zi dupa ce RBS a anuntat 3700 de disponibilizari in opratiunile de retail ale bancii.

Pentru a satisface Comisia Europeana banca va indica activele si disponibilizarile pe care se obliga sa le reduca in urmatorii patru ani.

Pe langa vanzarea sectorului de asigurari ale bancii - Direct Line, Churchill si Green Flag - si micile operatii bancare in Anglia si Wales, RBS a acceptat vanzarea Global Merchant Acquiring, unitatea care se ocupa de tranzactionarea bursiera, ca si RBS Sempra, subsidiara care tranzactiona marfuri.

Lloyds va scapa mai usor de impunerile Uniunii Europene.

Este fortata sa vanda sectorul scotian de operatiuni bancare de retail, reteaua Cheltenham & Gloucester si afacerea online Intelligent Finance.

#rbs, # lloyds, # refinantari, # miliarde, # lire , #Anglia