Restrictiile pentru ajutoarele sociale acordate imigrantilor din Marea Britanie, in vigoare la 1 ianuarie

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 09:00
1450 citiri
Restrictiile pentru ajutoarele sociale acordate imigrantilor din Marea Britanie, in vigoare la 1 ianuarie

Solicitantii de locuri de munca din Uniunea Europeana nu vor mai putea pretinde, de la 1 ianuarie, ajutoare de somaj in primele trei luni dupa sosirea in Marea Britanie, a facut cunoscut miercuri premierul britanic, David Cameron.

Masura a fost anuntata initial la sfarsitul lunii noiembrie, fara sa sa fie precizata data la care intra in vigoare.

"Noua restrictie intra in vigoare cu incepere de la 1 ianuarie", potrivit unui comunicat dat publicitatii de Downing Street in care se precizeaza ca aceasta masura are ca scop "sa impiedice persoanele sa abuzeze de sistemul de protectie sociala din Marea Britanie".

Data punerii in aplicare coincide cu ridicarea restrictiilor pentru romani si bulgari pe piata muncii din noua tari europene, printre care Marea Britanie.

Cetatenii romani si bulgari au in prezent dreptul de a exercita un numar limitat de meserii, insa de la 1 ianuarie 2014 vor avea acces liber pe piata muncii din Marea Britanie. Aceasta masura alimenteaza temerile populatiei din Regatul Unit.

"Britanicii care muncesc din greu se tem pe buna dreptate ca imigrantii vin aici pentru a profita de serviciile noastre publice si de sistemul nostru de protectie sociala", a declarat David Cameron.

"Prin accelerarea punerii in aplicare a acestor noi restrictii, vom face Marea Britanie mai putin atractiva pentru imigrantii europeni care doresc sa vina aici si sa incerce sa traiasca pe cheltuiala statului. Mesajul meu este clar: daca Marea Britanie este foarte deschisa pentru afaceri, nu vom primi persoane care nu vor sa contribuie" la sistem, a adaugat prim-ministrul.

Eliminarea acestui ajutor de somaj - in valoare de minim 56,80 de lire (67 de euro sau 90 de dolari) pe saptamana - intra in cadrul, mai larg, al inaspririi accesului la ajutoarele sociale pentru imigranti, anuntat de guvernul de la Londra in ultimele saptamani.

Printre aceste masuri luate pe fondul cresterii popularitatii Partidului Independentei Marii Britanii (UKIP) (antiimigratie si eurfob), ajutorul de somaj este limitat, cu incepere de vineri, la o perioada de sase luni pentru solicitantii europeni de locuri de munca fara perspectiva de a se angaja.

Alta decizie prevede ca somerii europeni nu vor mai primi alocatii pentru locuinta, indiferent de data la care au venit in Marea Britanie, dar pentru aceasta masura urmeaza sa se anunte cand va intra in vigoare.

#restrictii imigranti, #imigranti Marea Britanie, #someri europeni, #ajutoare sociale Marea Britanie , #Anglia