S&P a pus ratingul Marii Britanii sub perspectiva negativa

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 09:22
1393 citiri
S&P a pus ratingul Marii Britanii sub perspectiva negativa

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor"s a revizuit joi perspectiva pentru ratingul "AAA" atribuit Marii Britanii la "negativa" de la "stabila", ceea ce inseamna ca exista o sansa din trei ca S&P sa retrogradeze Marea Britanie daca performantele sale economice si fiscale continua sa se deterioreze, transmite Reuters.

Celelalte doua mari agentii de evaluare, Moody"s si Fitch, au pus ratingul "AAA" atribuit Marii Britanii sub o perspectiva negativa inca din prima jumatate a acestui an.

"Revizuirea perspectivei reflecta punctul nostru de vedere ca am putea retrograda ratingul Marii Britanii in urmatorii doi ani daca performantele fiscale se vor inrautati mai mult decat ne asteptam in prezent", a anuntat Standard & Poor"s intr-un comunicat. "Credem ca acest lucru ar putea sa se intample ca urmare a unei relansari economice intarziate si inegale sau a slabirii angajamentului politic fata de consolidare", adauga S&P.

Saptamana trecuta, ministrul britanic de finante, George Osborne, a anuntat prelungirea masurilor de austeritate pana in 2017/2018, in urma revizuirii in scadere a previziunilor de crestere. Ministrul finantelor a fost nevoit sa admita ca obiectivul sau de reducere a raportului datorie/PIB incepand din 2015/2016 va fi ratat si ca acesta va fi atins de-abia in 2016/2017.

Guvernul britanic a revizuit, de altfel, in scadere previziunile de crestere, de la +0,8% pentru anul in curs la o contractie de 0,1%, si de la 2% la 1,2% pentru 2013.

Potrivit Standard & Poor"s, continuarea procesului de "deleveraging" de catre bancile britanice, prin reducerea activelor riscante si diminuarea creditarii, va continua sa provoace greutati economiei. In aceste conditii, S&P se asteapta ca PIB-ul Marii Britanii sa se contracte cu 0,3% in acest an, comparativ cu o contractie de 0,1% preconizata de guvernul britanic.

Pierderea ratingului "AAA" ar fi o lovitura politica pentru guvernul britanic, insa impactul sau asupra costurilor de creditare nu este atat de sigur. SUA si Franta si-au pierdut ratingul "AAA" in urma crizei financiare insa costurile lor de creditare au atins recent valori record de scazute. Marea Britanie, Germania si Canada sunt singurele mari economii care in prezent se bucura de un rating "AAA"

#rating Anglia SP, #perspectiva negativa rating Anglia, #rating Standard Poor Anglia , #Anglia