UE nu mai este principala piata de export a Marii Britanii

Joi, 19 Iulie 2012, ora 14:45
1268 citiri
UE nu mai este principala piata de export a Marii Britanii

Uniunea Europeana nu mai este principala piata de export a Marii Britanii, pentru prima data de cand Regatul Unit s-a alaturat Pietei Comune in anii '70, conform datelor publicate de Oficiul National de Statistica (ONS).

Anul trecut, UE a fost cea mai mare piata unica de export a Marii Britanii, in contextul in care 53% din produsele britanice au fost achizitionate de tari membre ale blocului comunitar, se arata intr-un articol aparut joi pe site-ul www.telegraph.co.uk.

Companiile din Marea Britanie si-au concentrat eforturile asupra pietelor care se dezvolta rapid, in America Latina si Asia, incercand sa compenseze problemele economice din zona euro, unde cererea pentru bunuri fabricate in Regatul Unit scade.

Aproximativ 51% din exporturile Marii Britanii in perioada martie - mai 2012 au mers catre state din afara UE, o crestere de 13,2% fata de perioada similara din 2011. In schimb, exporturile Marii Britanii catre statele membre ale UE au scazut cu 7,2%, cea mai mare scadere a cererii fiind inregistrata in statele din zona euro care sunt cele mai afectate de criza datoriilor.

Exporturile catre Italia au inregistrat un declin de aproape 20%, in timp ce exporturile spre Portugalia si Spania au scazut cu 14,5%, respectiv cu 9,2%.

Datele vin in sprijinul eforturilor coalitiei de guvernare din Marea Britanie, ai carei ministri au efectuat numeroase vizite in statele emergente pentru sporirea legaturilor comerciale.

Chestiunea apartenentei Marii Britanii la UE, in continuare extrem de sensibila in opinia publica, a devenit mai acuta in ultimele luni odata cu criza din zona euro.

Conform unui sondaj publicat la 11 iunie, 81% dintre britanici considera ca trebuie organizat un referendum in urmatorii ani pentru redefinirea legaturilor dintre tara lor si UE.

Marea Britanie a batut deja in retragere fata de UE refuzand sa adere in decembrie anul trecut la pactul european de stabilitate, considerand ca tratatul ameninta interesele acestei tari, centrul financiar al Marii Britanii.

#UE export Marea Britanie, #export Marea Britanie, #piata export Marea Britanie , #Anglia