Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Un "Brexit dur" ar pune in pericol peste 600.000 de locuri de munca in intreaga lume

Un "Brexit dur" ar pune in pericol peste 600.000 de locuri de munca in intreaga lume


Scaderea importurilor britanice de produse provenite din Uniunea Europeana in cazul unui asa-numit "Brexit dur" ar ameninta peste 600.000 de locuri de munca in intreaga lume, releva un studiu realizat de institutul german IWH, citat luni de AFP.

Potrivit concluziilor expertilor germani, in ipoteza reducerii cu 25% a cererii de produse europene in Regatul Unit, ar fi periclitate 103.000 de locuri de munca in Germania si 50.000 in Franta.

Totusi, in privinta locurilor de munca respective, concedierile nu reprezinta decat una dintre optiuni, iar companiile ar putea incerca sa pastreze angajatii si sa recurga la somaj partial sau sa caute noi piete de desfacere.

O iesire dezordonata a Regatului Unit din Uniunea Europeana, care s-ar traduce in special prin introducerea unor taxe vamale, ar avea drept consecinta perturbarea lanturilor internationale de productie, a explicat Oliver Holtemuller, unul dintre autorii studiului.

Acest studiu se concentreaza exclusiv pe schimburile de bunuri si servicii si nu ia in calcul alte consecinte ale Brexitului, cum ar fi scaderea inclinatiei spre investitii sau alte efecte asupra veniturilor gospodariilor.

In total, aproape 179.000 de locuri de munca din Uniunea Europeana sunt vizate in mod direct de reculul exporturilor, in timp ce 433.000 de posturi suplimentare sunt amenintate indirect, atat in UE, cat si in tari terte.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1640 ori
Citeste mai multe despreBrexit dur