Vicepremierul britanic vrea sa limiteze imigratia europeana

Luni, 04 August 2014, ora 08:55
1006 citiri
Vicepremierul britanic vrea sa limiteze imigratia europeana

Imigratia in Marea Britanie din tarile care adera la Uniunea Europeana ar trebui sa fie limitata, va pleda luni intr-o alocutiune vicepremierul britanic Nick Clegg, lider al liberal-democratilor, lansand o dezbatere cruciala asupra imigratiei in Europa cu noua luni inaintea alegerilor generale.

Potrivit unei copii a discursului in posesia careia a intrat AFP, Nick Clegg, partener al conservatorilor in coalitia guvernamentala din Marea Britanie, va propune o consolidare a actualului sistem european de integrare.

In prezent, noii membri trebuie sa astepte pana la sapte ani inainte ca cetatenii lor sa aiba dreptul de a trai si de a lucra liber in alte tari ale UE. Clegg vrea o prelungire a acestui termen, motivand prin diferentele economice intre state.

Tari ca Marea Britanie, de exemplu, ar trebui sa aiba, de asemenea, dreptul de a frana intrarea la frontiere daca numarul imigrantilor este prea mare odata termenul depasit, argumenteaza vicepremierul britanic in discursul sau.

'Acest lucru este normal - si spun asta ca un proeuropean-, ca trebuie sa reformam libertatea de miscare pentru a reflecta aceste realitati', estimeaza el. 'Nu este vorba de a inchide usa, ci de a stabiliza fluxul de persoane care intra in mod prudent si onest in Marea Britanie', mai spune el.

'Este in interesul tuturor celor care traiesc aici - indiferent daca sunt sau nu nascuti in Marea Britanie - sa se asigure ca, atunci cand un nou membru adera la UE, nu vor fi surprize si temeri', considera Clegg.

care sunt statele candidate la intrarea in UE

Printre statele candidate actuale la intrarea in UE figureaza Albania, Islanda, Muntenegru, Serbia si Turcia, dar presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a avertizat ca nu va exista nicio noua aderare in urmatorii cinci ani.

Sondajele de opinie arata ca imigratia este o preocupare majora a alegatorilor britanici in perspectiva alegerilor generale din mai 2015.

Sub presiunea in crestere a Partidului Independentei Marii Britanii (UKIP), eurosceptic, premierul David Cameron a promis renegocierea legaturilor tarii sale cu Bruxellesul si organizarea unui referendum cu privire la apartenenta Regatului la UE in 2017 in cazul in care va fi reales.

#clegg imigranti, #anglia imigranti , #Anglia