Zeci de mii de britanici manifesteaza impotriva austeritatii

Sambata, 26 Martie 2011, ora 22:16
1430 citiri
Zeci de mii de britanici manifesteaza impotriva austeritatii

Zeci de mii de britanici manifesteaza sambata in centrul Londrei, pentru a protesta fata de austeritate, raspunzand in numar mare la apelul sindicatelor. Un purtator de cuvant al confederatiei sindicatelor britanice, Trades Union Congress (TUC), a apreciat la peste "200.000 de persoane" numarul participantilor la miting, informeaza Mediafax. 

Nici o estimare oficiala nu era insa disponibila dupa-amiaza. "Participarea este dincolo de tot ce am visat. Este fantastic. Este cea mai mare manifestatie din aceasta generatie la Londra", a afirmat secretarul general al sindicatului Unite, Len McCluskey.

"Exista o furie palpabila in aceasta tara si sute de mii de persoane au veniti aici pentru a spune acest lucru", a adaugat el.

Inaintea manifestatiei, TUC preconiza "peste 100.000 de persoane si cu siguranta mai multe", iar presa miza pe 250.000-300.000 de persoane.

Sindicatele spera ca acest miting va fi cel mai important din Londra dupa cel din 2003 impotriva razboiului din Irak (un milion de persoane) si cea mai vasta miscare sociala din ultimele doua decenii.

In pofida unui important dispozitiv de securitate, confruntari cu politia au izbucnit in timpul manifestatiei pe strada Oxford, una dintre marile artere comericale din Londra.

Un grup a aruncat "fiole pline cu amoniac" in directia fortelor de ordine, potrivit informatiilor politiei.

Aproximativ 4.500 de politisti au fost mobilizati de teama unor violente, cum au fost la manifestatiile studentilor de la sfarsitul anului. Sindicatele au prevazut de asemenea un important serviciu de ordine, pentru a mentine "atmosfera familiala" a manifestatiei, care reuneste oameni de toate varstele.

Grupul a plecat cu putin inainte de pranz, trecand prin fata Parlamentului si a resedintei premierului David Cameron, pentru a ajunge la Hyde Park, unde era prevazut un miting de amploare dupa-amiaza. "Nu distrugeti Marea Britanie!", "Sa ne aparam serviciile publice!", proclamau pancartele manifestantilor.

Multi au venit in familie, cu carucioare de copii si vuvuzele. Mai multi scotieni cantau la cimpoi, altii suflau in fluiere. Muzicieni si dansatori s-au alaturat mitingului, oferindu-i un aer de carnaval.

"Sunt aici pentru ca Guvernul ne face sa platim pentru a repara ce au facut bancherii", a declarat Gillian Siddons, un pensionar in varsta de 60 de ani.

"Vrem sa aratam Guvernului ce credem despre politica sa", a afirmat la randul sau Jim Waters, in varsta de 62 de ani. Guvernul a decis sa impuna o cura de rigoare fara precedent in Marea Britanie, cu reduceri bugetare de peste 90 de miliarde de euro pana in 2015. 

#proteste, #anglia, #austeritate, #londra , #Anglia