Activele puse gaj de Dubai sunt de neatins

Joi, 03 Decembrie 2009, ora 15:08
1617 citiri
Activele puse gaj de Dubai sunt de neatins

Activele oferite de Dubai drept colateral pentru datoriile companiilor de stat ar putea fi practic de neatins, iar orice creditori si detinatori de obligatiuni care merg in instanta pentru a-si recupera banii si-ar putea pierde vremea, au comentat joi mai multi avocati.

Holdingul de stat Dubai World vrea un moratoriu de sase luni, pana in mai 2010, de la creditori pentru a restructura datorii de 26 miliarde de dolari ale dezvoltatorilor imobiliari Nakheel si Limitless World, informeaza Mediafax.

Circa sase miliarde de dolari din aceasta suma provine din obligatiuni emise de Nakheel, prima dintre acestea, in valoare de 3,5 miliarde de dolari, urmand sa ajunga la maturitate pe 14 decembrie.

Creditorii, printre care se numara bancile britanice Standard Chartered, HSBC si Lloyds, au selectat echipe de avocati si auditori pentru a negocia cu Dubai si nu au raspuns inca cererilor de moratoriu si restructurare a datoriilor.

Daca acestia resping apelul emiratului pana pe 14 decembrie, obligatiunea islamica "sukuk" a Nakheel va intra in default, deschizand calea pentru procedurile legale de executare pentru recuperarea datoriilor sau sechestrarea activelor oferite drept colateral.

Creditorii ar putea actiona companiile arabe in justitie atat in Marea Britanie, cat si in tribunalele din Emiratele Arabe Unite, o federatie cu sapte emirate din care face parte si Dubai.

Insa, chiar daca ar obtine ordine judecatoresti pentru sechestru pe active, acordul sukuk si legislatia privind investitiile straine din Emirate ar putea bloca aplicarea practica a unui astfel de verdict, considera avocatii contactati de Reuters.

"Articolul (din acordul sukuk, la care se face referire) spune practic ca legea engleza este aplicabila, insa nu este sigur daca un tribunal din Dubai ar aplica legislatia britanica, si nu pe cea locala. O a doua chestiune din articol este ca, odata ce o curte din Marea Britanie ar oferi o solutie, transferul verdictului in Dubai pentru aplicare ar putea fi dificil, deoarece proprietatile detinute de guvern sau de familia emirului nu pot face subiectul masurilor de executare judecatoreasca", spune Essa Jawaheri, avocat la Elham Ali Hassan & Associates in Manama, Bahrein.

Ministrul Economiei din Emiratele Arabe Unite, Sultan bin Saeed al-Mansouri, a declarat miercuri ca restructurarea datoriilor Dubai World si respectarea angajamentelor financiare este "numai o chestiune de timp", potrivit agentiei oficiale de presa WAM.

Insa creditorii holdingului "s-au pregatit de actiune", noteaza Reuters, amintind de "comitetul" creat miercuri de acestia pentru discutii si negocieri cu reprezentantii companiei.

Din comitet fac parte, pe langa bancile britanice vizate, si doua institutii de credit din Emirate. Comitetul se va intalni saptamana viitoare pentru prima data cu reprezentantii Dubai World.

Holdingul garanteaza obligatiunea islamica de 3,5 miliarde de dolari a Nakheel care ajunge la maturitate pe 14 decembrie.

"Obligatiunea este acoperita de legea engleza, deci odata ce ajung in default avocatii vor incerca sa ataseze (la litigiu - n.r.) activele tuturor subsidiarelor", a afirmat pentru Reuters unul dintre detinatorii de obligatiuni Nakheel, sub protectia anonimatului.

Pe de alta parte, Essam al-Tamimi, senior partner la casa de avocatura Al Tamimi din Dubai, avertizeaza ca un astfel de scenariu este "improbabil", deoarece activele guvernului si ale familiei regale sunt inatacabile.

"In timp ce familia regala si guvernul pot fi subiectul unui ordin judecatoresc, la fel ca orice alt cetatean sau entitate, activele lor nu pot fi sechestrate, executate sau vandute intr-o licitatie. Justitia din Emirate poate ordona oricui sa-si plateasca datoriile, suntem egali in fata legii, insa cand vine vorba de datoriile guvernului, in urma emiterii ordinului judecatoresc, atacarea activelor statului si vanzarea lor prin licitatie publica nu este permisa", explica el.

Creditorii Nakheel care spera sa puna mana pe active ale guvernului din Dubai vor fi cel mai probabil dezamagiti, in special dupa ce guvernul s-a dezis de orice raspundere privind datoriile companiilor de stat, notaza Reuters. Unii creditori au presupus ca emiratul va garanta sau isi va asuma aceste datorii. 

#active, # dubai, # datorii, # creditori, # instanta , #Arabia