Amestecul lui Trump in Qatar complica lucrurile pentru Boeing. Ar putea pierde o afacere de miliarde

Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 08:45
8198 citiri
Amestecul lui Trump in Qatar complica lucrurile pentru Boeing. Ar putea pierde o afacere de miliarde
Foto: Boeing

Trump s-a alaturat aliatilor din Arabia Saudita si alte tari arabe pentru a critica implicarea Qatarului in finantarea unor organizatii considerate a sta la baza unor grupari teroriste din Orientul Mijlociu.

Insa, amestecul presedintelui american in disputa tarilor arabe pericliteaza un contract militar de care firma Boeing are nevoie ca de apa pentru a mentine in productie avionul F-15, scrie Defense News.

Anul trecut, dupa mai mmulte runde de negocieri, presedintele Obama a aprobat vanzarea unui lot de 72 avioane multirol F-15QA catre guvernul de la Doha, dar afacerea de 21,1 miliarde de dolari este periclitata de replicile noului ocupant al Biroului Oval.

Mai mult, armata americana are una din cele mai mari baze militare din Orientul Mijlociu in apropierea capitalei din Qatar, iar comentariile lui Trump ar putea duce la evacuarea celor 10.000 de militari din baza aeriana Al Udeid.

O parte din senatorii americani spera ca tensiunile din Golful Persic sa nu escaladeze, pentru a nu afecta relatiile comerciale si diplomatice dintre SUA si Qatar, dar chestiunea este destul de riscanta pentru a prognoza daca Boeing va reusi sa mentina productia avionului F-15 pana in 2020.

"Sper ca presedintele nu vrea sa aiba un asemenea impact asupra locurilor de munca din America. Stiu ca avem un contract important si cu Arabia Saudita, dar acele arme nu vor fi produse aici, ci peste hotare", a comentat Claire McCaskill, senator de Missouri, stat in care Boeing are o fabrica unde produce avioane F-15.

Inainte de declansarea crizei diplomatice din Golf, administratia Trump a inaintat o oferta completa de service, piese de schimb si munitie pentru avioanele care ar trebui vandute guvernului de la Doha, dar pana acum partea araba nu a semnat niciun act oficial pentru perfectarea contractului cu Boeing.

La inceputul acestei saptamani, Arabia Saudita, emiratele Arabe Unite, Egiptul si Bahrainul au anuntat ca suspenda legaturile diplomatice cu Qatar, micul stat din Golf fiind acuzat ca finanteaza mai multe grupari extremiste din lumea araba, asa cum ar fi Frontul Nusra, o aripa al-Qaida din Siria sau Fratia Musulmana din Egipt.

Presedintele Donald Trump a felicitat statele arabe pentru atitudinea manifestata fata de guvernul de la Doha, o miscare ce l-a pus intr-o pozitie contrara celei adoptate de seful diplomatiei americane, Rex Tillerson, care a cerut Consilului de Cooperare din Golf sa judece chestiunea in mod nepartinitor.

#contract arme SUA Qatar, #vanzari avioane F15, #criza Golf, #tensiuni Qatar SUA , #Arabia