Ancheta lui Woolf in cazul BAE "este o absurditate"

Marti, 19 Iunie 2007, ora 10:52
1138 citiri

THE OBSERVER (Marea Britanie), 19 iunie 2007 - Militantii anticoruptie au catalogat numirea lordului Wolf in fruntea comisiei de examinare a practicilor etice din cadrul companiei de armament BAE Systems drept absurda si irealista.

Lord Woolf, fostul sef al justitiei, a fost numit saptamana trecuta la conducerea unei comisii insarcinata de BAE ca for independent, expert si extern care va revizui temeinic politicile si practicile companiei.

BAE s-a aflat in centrul unei controverse legate de acuzatii de mituire a unor oficiali din Arabia Saudita in cadrul acordului al-Yamamah de vanzare de arme in anii '80 si '90. BAE este anchetata si de Biroul pentru Fraude Grave (SFO) in privinta acuzatiilor de mita legate de un numar de alte contracte din Tanzania, Cehia, Chile, Africa de Sud, Qatar si Romania.

Militantii considera totusi ca termenii de referinta ai comisiei o impiedica sa realizeze o ancheta corespunzatoare. Termenii ii permit sa investigheze procesele si politicile etice de afaceri, controalele interne si registrele, dar nu si comportamentul din trecut. Ceea ce inseamna ca nu va putea ancheta acuzatiile in cazul saudit sau in alte cazuri cercetate de SFO.

Presedintele BAE Dick Olver a declarat ca aceste probleme au fost deja anchetate de SFO, care nu a reusit sa probeze nimic impotriva companiei, in ciuda unei investigatii de peste un an. Cazul saudit a fost abandonat inainte de Craciun, decizie care a provocat controverse.

Nick Hildyard de la grupul anticoruptie The Corner House a declarat: "Daca lordul Woolf vrea sa ancheteze practicile BAE, va trebui sa caute in rufele sale murdare. Respingerea acestui aspect este o absurditate. Ancheta care trebuie realizata este cea pe care BAE a strivit-o."

Ian Prichard de la campania impotriva traficului de arme a declarat: "Ideea ca aceasta ar putea substitui in vreun fel o ancheta penala este irealista."

Nu este clar daca lordul Woolf va putea ancheta acuzatiile de plati ilegale catre oficialitati saudite in cazul acordurilor trecute.
De asemenea, nu este clar daca va putea monitoriza urmatoarea faza a acordului al-Yamamah - un acord care va fi semnat de guvernul britanic si Arabia Saudita pentru furnizarea a 72 de avioane Typhoon.

Olver a spus: "Noul acord saudit este un contract intre guverne care are aceleasi cerinte de confidentialitate [ca cele doua acorduri precedente]." Acesta a adaugat: "Lord Woolf nu va cerceta contractele, ci comportamentul companiei referitor la politici si procese."

Lord Woolf a declarat: "Daca voi considera ceva relevant pentru ancheta voi cere sa vad." Apoi a adaugat: "Daca as fi crezut ca sunt folosit doar pentru vitrina nu as fi acceptat numirea."

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)