Arabia Saudita va emite in premiera vize turistice si va relaxa codul vestimentar pentru femeile straine

Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 12:14
4317 citiri
Arabia Saudita va emite in premiera vize turistice si va relaxa codul vestimentar pentru femeile straine
Foto: Pixabay

Arabia Saudita a anuntat vineri ca va incepe sa elibereze, pentru prima data, vize turistice, in cadrul demersurilor de a-si diversifica sursele de venit, in prezent total dependent de petrol, transmit AFP si DPA.

Pana acum, regatul ultraconservator nu elibera vize decat pentru pelerini musulmani la locurile sfinte, expatriati si, de anul trecut, pentru spectatori la evenimente sportive sau concerte.

Anuntul survine la doua saptamani de la atacurile devastatoare cu drone impotriva mai multor infrastructuri petroliere saudite, imputate de Riad si Washington Iranului si care au zguduit pietele energetice globale.

Dezvoltarea turismului este una dintre directiile principale ale programului de reforme Vision 2030 al printului mostenitor Mohammed bin Salman, care isi propune sa pregateasca cea mai mare economie araba pentru o era post-petroliera.

"Deschiderea Arabiei Saudite pentru turistii internationali este un moment istoric pentru tara noastra", a declarat Ahmed al-Khateeb, directorul Comisiei pentru turism si patrimoniu national.

Arabia Saudita va elibera online vize turistice pentru cetateni din 49 de state, a indicat responsabilul, precizand ca Arabia Saudita va relaxa codul vestimentar pentru turistele straine si le va permite acestora sa nu poarte abaya, vesmantul traditional obligatoriu in public pentru locuitoarele regatului. Totusi, vizitatoarele straine vor trebui sa poarte "haine pudice", a mentionat el.

Guvernul spera ca turismul va atrage 100 milioane de vizitatori interni si externi si va ajunge sa reprezinte 10% din PIB la orizontul lui 2030.

Regatul a cheltuit mii de miliarde pentru a incerca sa construiasca o industrie turistica pornind de la zero.

In 2017, Riadul a anuntat un proiect de mai multe miliarde pentru transformarea a 50 de insule si alte locuri salbatice de la Marea Rosie in statiuni de lux. Investitii se fac si la situri arheologice precum Madain Saleh, care adaposteste morminte apartinand civilizatiei care a construit si celebra cetate antica Petra din Iordania.

#viza turistica Arabia Saudita , #Arabia