Arabia Saudita strange oficial cureaua: Fara investitii si cheltuieli nesabuite!

Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 13:39
3438 citiri
Arabia Saudita strange oficial cureaua: Fara investitii si cheltuieli nesabuite!
Foto: Wikimedia

Obisnuita cu risipa, Arabia Saudita se vede nevoita brusc sa isi reduca nivelul cheltuielilor bugetare, ca urmare a "sezonului secetos" inregistrat de 15 luni pe piata globala a petrolului.

Strangerea curelei a devenit deja politica oficiala a guvernului de la Riad care a anuntat ca angajarile in aparatul administrativ si promovarea functionarilor au fost inghetate ca urmare a veniturilor reduse obtinute din exportul de energie, relateaza Bloomberg.

Investitii stopate

Conform unor surse guvenamentale, Ministerul de Finante de la Riad a cerut deja celorlalte ramuri executive sa inghete toate investitiile in noi proiecte de dezvoltare si sa blocheze angajarile pe noi posturi si promovarile in functii pe ultimul trimestru.

Inclusiv achizitiile de masini si mobilier pentru institutiile publice din Arabia Saudita au fost interzise, iar inspectorii fiscali sunt manati de la spate sa grabeasca procesul de colectare a taxelor si impozitelor.

Tara depinde in proportie de 90% de veniturile obtinute din vanzarea petrolului, iar peste prabusirea pretului la petrol cu 40% in ultimele 12 luni s-a adaugat si presiunea razboaielor civile din Yemen si Siria.

Daca in prezent datoria publica a Arabiei Saudite este printre cele mai mici din lumea intreaga, 2% din PIB in 2014, lucrurile s-ar putea sa nu mai tina mult asa.

Conform unei estimari a FMI, in 2020, guvernul de la Riad ar putea sa inregistreze un grad de indatorare de 33% din PIB-ul tarii.

"Pentru a demonstra existenta unei discipline fiscale, guvernul saudit este nevoit sa ia masuri de moderare a cheltuielilor in acest ultim trimestru al anului", explica John Sfakianakis, directorul sucursalei din Riad a Ashmore Group.

"Mergand mai departe, Arabia Saudita va fi obligata sa treaca la taierea cheltuielilor si la cresterea eficientei in aparatul administrativ pentru a evita un deficit bugetar accentuat in cursul anului viitor", estimeaza Sfakianakis.

Se imprumuta pe piata interna

Unele surse din interiorul Executivului saudit au declarat inca din august ca guvernantii vor recurge la emiterea unei noi serii de obligatiuni puse in vanzare pe piata interna.

Pana la sfarsitul anului, sauditii spera sa colecteze 25 de miliarde de dolari prin punerea in vanzare a obligatiunilor de stat.

In august, rezeva valutara a tarii a scazut la 654,5 miliarde de dolari, cel mai jos nivel atins in ultimii doi ani. Comparativ, inainte de prabusirea pretului petrolului, visteria Riadului insuma 737 miliarde de dolari.

Cresterea economica a celui mai mare exportator de petrol din randul tarilor OPEC este de asteptat sa descreasca de la 3,6%, nivel atins anul trecut, la 3% in cursul acestui an.

Petrolul Brent, unul dintre indicii din piata globala de energie se vinde la un pret de 51,73 dolari/baril, cu 10% mai jos decat cel mai bun pret atins in cursul acestui an.

Ministrul de Finante de la Riad a refuzat sa comenteze situatia economica a tarii, dar surse din interiorul guvernului sustin ca acesta a angajat cateva firme de consultanta pentru a vedea unde se impun reduceri de cheltuieli in viitorul apropiat.

Pe bursa, indicele de referinta Tadawl All Share a coborat cu 7,8% in cursul acestui an, ca urmare a declinului preturilor la petrol.

Sauditii au mentinut moneda proprie, rialul, la un curs fix de schimb in raport cu dolarul pentru aproape trei decenii.

Cursul intalnit in contractele cu plata la 12 luni arata ca banca centrala a Arabiei Saudite ar putea recurge in curand la o devalorizare a rialului pentru a se adapta realitatii economice din tara.

#criza petrol, #crestere economica Arabia Saudita, #austeritate Arabia Saudita, #reduceri cheltuieli , #Arabia