Arabia Saudita va construi un oras in valoare de 500 de miliarde de dolari la Marea Rosie

Marti, 24 Octombrie 2017, ora 16:06
7462 citiri
Arabia Saudita va construi un oras in valoare de 500 de miliarde de dolari la Marea Rosie
Foto: CC0 Creative Commons

Printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a dezvaluit marti planurile vizand constructia unui oras complet nou, denumit 'NEOM', pe coasta Marii Rosii, ultimul sau proiect destinat diversificarii economiei saudite dincolo de veniturile din petrol, transmite Bloomberg.

Anuntat cu prilejul unei conferinte organizata la Riad, noul oras ar urma sa opereze independent de actuala structura guvernamentala, iar investitorii si companiile vor fi consultanti pe toata durata dezvoltarii sale.

"NEOM va fi construit pe baza unui sistem ground-up, pe zone libere, ceea ce ii va oferi oportunitatea de a fi diferit de alte locuri care au fost dezvoltate si construite pe parcursul mai multor sute de ani", a declarat printul mostenitor al Arabiei Saudite.

Noul oras, care ar urma sa se extinda in Egipt si Iordania, va acoperi o suprafata de 26.500 de kilometri patrati. De asemenea, planurile vizeaza constructia unui pod peste Marea Rosie care sa faca legatura intre noul oras si Egiptul si restul Africii, pentru a permite formarea primei zone speciale independente care se va intinde in trei tari.

Proiectul va fi concentrat pe noua sectoare incluzand energia, biotehnica, productia media, divertismentul si turismul, urmand a fi sustinut cu peste 500 de miliarde de dolari de Guvernul saudit, fondul suveran de investitii al Arabiei Saudite si investitorii locali si internationali.

Anterior, in luna aprilie a acestui an, printul mostenitor Mohammed bin Salman a dezvaluit un vast plan de reforme, denumit "Vision 2030", care are drept obiectiv diversificarea economiei saudite, care depinde in mare parte de exporturile de petrol, un produs al carui pret este in cadere libera de aproximativ doi ani.

#NEOM Arabia Saudita , #Arabia