Arabia Saudita va investi 80 miliarde dolari pentru cresterea capacitatilor de productie a petrolului

Marti, 17 Iunie 2008, ora 14:05
1307 citiri

Arabia Saudita intentioneaza sa investeasca 80 miliarde dolari in urmatorii ani pentru a majora capacitatea de productie a petrolului la 12,5 milioane barili pe zi, potrivit unui comunicat al Federatiei Camerelor de Comert si Industrie din Consiliul de Cooperare al Golfului Persic (CCG).Conform agentiei EFE, studiul, publicat marti de cotidianul saudit 'Arab News', da asigurari ca un alt plan al regatului saudit, cel mai mare producator si exportator de petrol din lume, este cresterea capacitatii de rafinare cu 43 la suta, pana la sase milioane barili pe zi.


Arabia Saudita si-a majorat productia cu 300.000 barili pe zi in mai si expertii afirma ca regatul planifica o alta majorare, cu 200.000 barili, in urmatoarele zile, pentru a ajunge la 9,7 milioane barili pe zi.


Regatul arab, care considera nejustificata cresterea constanta a preturilor petrolului pe pietele internationale, va gazdui pe 22 iunie o conferinta la Yeda (vest) a reprezentantilor producatorilor si consumatorilor de petrol.


Este vorba de a doua reuniune privind productia si preturile petrolului ce se va desfasura in Arabia Saudita, dupa reuniunea sefilor de stat din Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol, din noiembrie, de la Riad.


Studiul CCG cifreaza, pe de alta parte, la 170 miliarde dolari, in urmatorii ani, investitiile in sectorul petrolier al tarilor ne-membre ale acestei aliante politice economice arabe, formata din Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuwait, Oman si Bahrein.