Ce ar putea duce la sfarsitul Casei Saud?

Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 12:00
5386 citiri
Ce ar putea duce la sfarsitul Casei Saud?
Foto: Global Risk Insights

Arabia Saudita si-a complicat pozitia la nivel international din momentul in care l-a executat pe seicului siit Nimr al-Nimr si a rupt relatiile diplomatice cu Iranul.

Insa, nu aceasta criza ameninta stabilitatea tarii, ci problemele economice in care s-a afundat regatul saudit odata cu declansarea razboiului petrolului, considera analistii publicatiei The Independent.

Dependenta in proportie de 90% de veniturile obtinute din vanzarea petrolului, Arabia Saudita s-a trezit intr-o situatie financiara dezastruoasa in momentul in care pretul barilului a inregistrat o scadere de peste 70 de procente.

Deficitul bugetar pentru 2015 al regatului s-a umflat brusc la 15% din PIB. Expertii FMI au apreciat ca sauditii ar fi avut nevoie de un pret de 105 dolari/baril pentru a suporta nivelul cheltuielilor inregistrate anul trecut.

La mijlocul acestei saptamani, pretul petrolului a coborat sub 35 de dolari si nu da semne ca ar putea creste prea curand, in conditiile in care noi cantitati suplimentare ar putea fi impinse pe piata de Iran, dupa ridicarea sanctiunilor economice impuse de Occident.

Rezerve tocate - austeritate minima

Pentru a acoperi golurile din buget, oficialii de la Riad au fost nevoiti sa bage adanc mana in rezervele valutare constituite de Arabia Saudita.

De la 746 miliarde de dolari, in august 2014, nivelul rezervelor valutare ale tarii a scazut la 646 miliarde de dolari in prezent, iar o analiza a FMI arata ca, in acest ritm, vistieria Arabiei Saudite se poate goli in doar 5 ani.

Masurile de austeritate luate anul trecut de guvernul saudit sunt mai mult mimate, in conditiile in care, in regat, austeritatea este mai mult la nivel declarativ.

Cetatenii sauditi nu platesc impozite pe venit, subventiile la carburanti si energie electrica acopera aproape in totalitate pretul acestor produse, iar singurele ajustari ale bugetului au fost facute la capitolul investitii.

Printre sectoarele protejate se numara cel al Apararii, unde sauditii se remarca ca fiind cei mai potenti clienti ai firmelor din industria de profil occidentala.

Bugetul Ministerului Apararii de la Riad este tinut la cote ridicate inca din 2011, de cand miscarile declansate de Primavera araba i-au facut pe liderii sauditi sa se teama de exercitarea influentei siite a Iranului in state precum Liban, Siria, Irak si Yemen.

De asemenea, multi dintre analistii si oficialii locali sustin ca politica de acordare a subventiilor si bonificatiilor catre populatie este necesara pentru a asigura fidelitatea populatiei. Oare ce s-ar intampla fara acestea?

O generatie de someri

Insa, pe langa numarul mare de functionari publici intretinuti de Arabia Saudita, se intrevede un grup de localnici care vor incepe in curand sa-si manifeste nemultumirea fata de regimul de la Riad: tinerii.

Somajul in randul acestora este de aproape 30%, iar perspectivele de pe piata muncii sunt cam sumbre pentru multi dintre ei.

Nu mai vorbim de faptul ca populatia cu varsta sub 24 de ani reprezinta in acest moment aproape o jumatate din cei 31 de milioane de locuitori ai tarii.

Politici nepopulare

Vestile care vin din interiorul palatului guvernamental din Riad sunt si ele ingrijoratoare, in special pentru aliatii suniti din regiune: Oman, Bahrain, Kuweit sau Emiratele Arabe Unite.

Pentru inceput, poltica monetara de a mentine un curs fix de schimb intre rialul saudit si dolar s-ar putea dovedi catastrofala pentru Riad, in conditiile in care alti mari exportatori de petrol precum Rusia sau Azerbaidjan au renuntat la aceste strategii.

In al doilea rand, politica de crestere a cotelor de extractie a petrolului ameninta stabilitatea financiara a tarilor vecine intretinand dezastrul de pe piata globala de energie.

Nu trebuie uitat nici faptul ca actualul ministrul al Petrolului din regat, Ali al Naimi, un technocrat, se pregateste sa se retraga, iar locul sau ar putea fi luat de un membru al familiei regale, printul Abdulaziz bin Salman, lasand cam in voia sortii politica de adaptare a economiei saudite la realitatea pietelor globale.

Ruptura Riad- Washington

Pentru multe decenii, Arabia Saudita a fost aliatul constant al Statelor Unite in regiune. Insa aceasta alianta s-a cladit in special pe ideea ca ambele rari vor actiona ca doi jucatori corecti in piata globala de energie.

"Am putea asista la o reactie a pietelor, care se vor teme ca familia regala din Arabia Saudita va influenta deciziile legate de comertul international cu petrol.

Legatura stransa dintre Washington si Riad a fost cladita pe perceptia ca ambele guverne vor actiona ca jucatori responsabili in piata si nu vor reveni la situatia din anii '70, cand petrolul a fost folosit pe post arma", sustine Jane Kinninmont, de la Institutul Chatham House.

Ori, o ruptura intre Riad si Washington ar putea da semnalul caderii Casei Saud de la putere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dinastie Arabia Saudita, #criza financiara Arabia Saudita, #alianta Washington Riad, #pret petrol crestere , #Arabia